Londenaren worden levend standbeeld op Trafalgar Square

De slag om Trafalgar Square is gewonnen door de kunstenaars Antony Gormley en Yinka Shonibar. Zij mogen beelden tentoonstellen op de ’vierde sokkel’ op het plein in Londen, waar verder beelden staan van helden uit de Britse krijgsgeschiedenis, zoals admiraal Nelson.

De sokkel was bedoeld voor een ruiterstandbeeld dat er nooit is gekomen. Sinds 1999 komen er telkens voor 18 maanden nieuwe kunstwerken op. De Londenaren konden ditmaal kiezen uit zes ontwerpen.

In het plan van Antony Gormley zal de sokkel om het uur worden bezet door steeds een andere levende Londenaar. Dat zal voorbijgangers laten reflecteren op ’de diversiteit, kwetsbaarheid en bijzonderheid van het individu in de hedendaagse samenleving’, aldus Gormley.

Yinka Shonibar bedacht ’Nelson’s ship in a bottle’: een replica van Nelsons vlaggenschip HMS Victory in een fles, met zeilen van kleurrijke, Afrikaans geïnspireerde stoffen –gekocht op de Brixton-markt–, als eerbetoon aan de culturele verscheidenheid van de Britse hoofdstad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden