Londen ziet ze vliegen

De duiven zijn uitgerust met een 'rugzakje' met GPS en sensoren. Beeld afp
De duiven zijn uitgerust met een 'rugzakje' met GPS en sensoren.Beeld afp

Wat vliegt en heeft een rugzakje? Het antwoord op dit raadsel is geen pelikaan met psychische problemen of een modebewuste meeuw, maar een duif die luchtvervuiling meet in Londen. De Britse hoofdstad heeft een van de meest vervuilde luchten ter wereld, en zet de vogels in om stikstofdioxide te meten.

Over de Theems, Piccadilly Circus en Hyde Park fladderen sinds deze week tien getrainde duiven rond met een sensor van 25 gram om hun nek. De 'Pigeon Air Patrol' is een project van Plume Labs, een bedrijf dat zich buigt over nieuwe manieren om luchtvervuiling aan te pakken. Volgens een rapport van het Londense King's College sterven jaarlijks zo'n 9500 mensen in de Britse stad door langdurige blootstelling aan de vervuilde lucht.

De vogels hebben - zeer toepasselijk - een eigen account op Twitter. Daar zijn alle meetresultaten te zien en kunnen inwoners vragen stellen over de luchtvervuiling in hun eigen buurt. Het project won vorig jaar de eerste prijs in de wedstrijd #PoweredByTweets van het Londen Design Festival, waarbij deelnemers werd gevraagd om iets bijzonders te creëren op Twitter om maatschappelijke problemen aan te pakken.

De duiven zijn bedoeld om op een ludieke manier aandacht te vragen voor de ernstige luchtvervuiling in de stad, die een paar keer per jaar de Europese normen overschrijdt voor de hoeveelheid ozon en fijnstof die de lucht mag bevatten.

De vervuiling wordt voor een groot deel veroorzaakt door de dubbeldekkers, vrachtwagens en auto's die op diesel rijden. De afgelopen jaren heeft Londen al diverse opmerkelijke maatregelen genomen om de vervuiling aan te pakken. Zo spoten speciale strooiwagens in 2011 een soort lijmlaagje op de meest vervuilde wegen om fijnstof aan de weg te 'plakken'.

Na de duiven wil Plume Labs de vleugels uitslaan naar de volgende stap. Het bedrijf is een crowdfundingcampagne gestart om de 'rugzakjes' ook voor mensen beschikbaar te maken, zodat inwoners overal de luchtkwaliteit kunnen meten. Op die manier kan de vervuiling veel zorgvuldiger in kaart worden gebracht dan met de vaste meetpunten die nu worden gebruikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden