Londen tegen snelle toetreding tot muntunie

LONDEN (Reuters, AFP) - De Britse premier Tony Blair piekert niet over eerdere toetreding van Groot-Brittannië tot het geldsysteem van de Europese Unie. Blair vreest dat een te snelle toetreding hem de volgende verkiezingen zal kosten.

Minister Gordon Brown van financiën zei zaterdag dat Groot-Brittannië wellicht pas in 2002 zal deelnemen aan de EMU. Daarmee maakte hij een einde aan geruchten dat de Labour-regering op het laatste moment alsnog zou meedoen met de invoering van de euro, de Europese eenheidsmunt, in 1999.

Volgens het dagblad Daily Express heeft Blair zijn veto uitgesproken over Browns plan voor een snelle toetreding. Dat gebeurde nadat de minister tegenover de premier had toegegeven dat hij de belastingen jaarlijks met 64 miljoen gulden zou moeten verhogen, als compensatie voor het verlagen van de rente naar het niveau binnen de EU.

“Tony's voornaamste doel is om twee ambtstermijnen uit te zitten”, vernam de Daily Express van een zegsman in regeringskringen. “Hij gelooft dat het een ramp zou zijn om vóór de volgende verkiezingen toe te treden.”

Brown zei zaterdag tegen The Times dat hij eerst wil zorgen voor een stabiele economische groei en de zwakheden van de eigen economie wil wegwerken. Pas na 1999 ziet hij voorwaarden ontstaan die toetreding van Groot-Brittannië tot de muntunie toestaan.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, herhaalde gisteren dat ze Groot-Brittannië “zo snel als mogelijk is” als deelnemer aan de monetaire unie wil zien. Een woordvoerder van de commissie maakte nog eens duidelijk dat de EMU op 1 januari 1999 moet ingaan, wat Groot-Brittannië ook doet.

Pikant is dat Groot-Brittannië vanaf 1 januari volgend jaar het voorzitterschap van de EU bekleedt, wat de Britse regering ook beslist over de EMU. Tijdens het Britse voorzitterschap valt het besluit over welke landen wel en welke niet in aanmerking komen om vanaf het begin deel te nemen aan de monetaire unie.

De Britse zondagskrant Sunday Times meldde gisteren dat premier Blair binnen een paar weken een wijziging aanbrengt in zijn kabinet. Minister zonder portefeuille Peter Mandelson, de belangrijkste adviseur van Blair, zou rijp zijn voor promotie. Staatssecretaris Gavin Strang van vervoer zou moeten verdwijnen, evenals David Clark (onderminister voor openbaarheid van bestuur).

Clark werd enkele maanden geleden door de Sunday Times genoemd als een van de twee leden van het Britse kabinet die in 1993 - toen ze ten tijde van de regering Major deel uitmaakten van het Labour-schaduwkabinet - een reis naar Zwitserland maakten op kosten van een man die nauwe banden heeft met de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic. Tijdens de reis zouden ze Karadzic hebben ontmoet zonder dat het parlement ervan wist.

Minister Claire Short van internationale ontwikkeling, die veel kritiek kreeg voor de manier waarop zij omsprong met de crisis op het vulkaaneiland Montserrat, krijgt volgens de Sunday Times respijt hoewel velen hadden verwacht dat ze de laan uitgestuurd zou worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden