Londen stuurt nog eens 4000 man naar Afghanistan

(Novum/AP) - De Britse regering heeft besloten de komende maanden rond de 4000 man extra naar Afghanistan te sturen. Dit heeft minister van defensie John Reid donderdag bekendgemaakt.

Reid zei in het Lagerhuis dat het totaal aantal Britse militairen in Afghanistan in eerste instantie tot 5.700 zal oplopen. Uiteindelijk zullen rond de 4700 man in Afhanistan gelegerd zijn, wanneer de genietroepen klaar zijn met hun werk, de aanleg van een basis, en worden teruggehaald. Het plan is dat de Britten in juli volledig operationeel zijn.

Groot-Brittannië neemt in mei van Italië de leiding over het NAVO-hoofdkwartier in Kabul over, waar ongeveer duizend Britse militairen worden gelegerd. "Wij kunnen niet riskeren dat Afghanistan opnieuw een toevluchtsoord voor terroristen wordt", zei Reid. "Wij mogen niet de kans voorbij laten gaan om veiligheid te scheppen in een kwetsbaar maar belangrijk gedeelte van de wereld."

De NAVO, die nu in het relatief vreedzame noorden van Afghanistan patrouilleert, zal haar vredesmissie uitbreiden van 9000 tot 16.000 manschappen. Het bondgenootschap wordt verantwoordelijk voor de veiligheid in ongeveer driekwart van het land, terwijl de door de Amerikanen geleide gevechtseenheden doorgaan met hun campagne tegen de Taliban-strijders en Al-Qaida.

De extra Britse miltairen zullen met militairen van andere NAVO-lidstaten deels dienen om de druk op het Amerikaanse leger te verlichten. President George Bush zei deze maand dat hij van plan is het aantal Amerikaanse militairen in Afghanistan in de loop van 2006 te reduceren van 19.000 tot 16.500.

De Britten krijgen naast Kabul een belangrijk steunpunt in de zuidelijke stad Kandahar. Er gaan troepen mee van de 16de Air Assault Brigade en luchtmachtcommando's, die de beschikking krijgen over acht Apache-helikopters. Het is het plan de NAVO-missie in zuidelijke richting uit te breiden, met een Provinciaal Wederopbouwteam in de provincie Helmand, een onrustig gebied met veel opiumproductie.

Hoewel de NAVO-troepen niet rechtstreeks betrokken worden bij gevechtsoperaties, is hun verteld dat zij rekening moeten houden met verzet van vijandelijke strijders. Er zijn het afgelopen jaar in Afghanistan ruim 1500 mensen bij gevechtshandelingen om het leven gekomen. Dat is het grootste aantal slachtoffers in een jaar sinds het Taliban-bewind in 2001 werd afgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden