Londen erkent schuld Ierse hongersnood

DUBLIN (AP) - De Britse socialistische premier Tony Blair heeft gezegd dat de Britten schuld dragen voor de hongersnood die 150 jaar geleden in Ierland woedde en daar een slachting aanrichtte onder de bevolking.

“Degenen die toen in Londen regeerden zijn tegenover hun volk tekortgeschoten door achterover te blijven leunen toen een mislukte oogst uitliep op een grote menselijke tragedie. We moeten zo'n verschrikkelijke gebeurtenis nimmer vergeten”, zei Blair in een boodschap aan de organisatoren van een rockfestival in Ierland waarmee de hongersnood werd herdacht.

Toen tussen 1845 en 1851 de aardappelziekte de oogst van dit volksvoedsel deed mislukken, kwamen een miljoen van de zeven miljoen Ieren van de honger om. Nog twee miljoen emigreerden om aan dat lot te ontkomen, vooral naar de Verenigde Staten. Hét rampjaar was 1847.

De rol van Groot-Brittannië tijdens de hongersnood is al generaties lang voer voor historici. Zeker is dat Londen, terwijl de Ieren crepeerden, voedsel bleef uitvoeren naar het buitenland.

De Ierse premier John Bruton prees de stellingname van de op 1 mei gekozen Labour-premier. “Dit is een hele goede verklaring. Het verleden wordt eerlijk benaderd, maar op een manier die genezend is voor de toekomst.”

Blair is de eerste Britse premier die de dubieuze rol van de toenmalige regering toegeeft - in antwoord op een verzoek van de organisatoren van het 'Grote Ierse Hongersnood Evenement' om een steunbetuiging te sturen. De boodschap werd afgelopen zaterdag door de Ierse acteur Gabriel Byrne voorgelezen op het festival in Millstreet, 240 kilometer ten zuidwesten van Dublin.

Op het festival werd ook een videoboodschap vertoond van de Amerikaanse president Clinton, die de hongersnood de de grootste ramp noemt die Ierland ooit trof. De Ierse president Mary Robinson ontstak een kaars om de doden te herdenken. “De grote hongersnood herdenken is een morele daad van herinnering en eerbewijs door onze generatie”, zei zij.

Blair schreef verder: “De hongersnood was een bepalende gebeurtenis in de geschiedenis van Ierland en Groot-Brittannië en heeft diepe littekens achtergelaten. Dat een miljoen mensen moesten sterven in een gebied dat toen deel uitmaakte van het rijkste en machtigste land ter wereld is iets wat nog steeds pijn doet als we er vandaag aan terugdenken.”

“Het is ook terecht dat wij hulde brengen aan de manieren waarop het Ierse volk in het licht van deze ramp heeft gezegevierd”, zei Blair. “Laat ons daarom niet alleen de doden herdenken, maar ook de veerkracht en moed toejuichen van de Ierse mannen en vrouwen die erin slaagden buiten Ierland een bestaan op te bouwen, en de rijke cultuur en vitaliteit die zij meebrachten.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden