Update

Londen erkent Palestina op Haagse voorwaarden

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague vorige week in Brussel, waar hij onder meer sprak over de crisis in de Gazastrook. Beeld afp
De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague vorige week in Brussel, waar hij onder meer sprak over de crisis in de Gazastrook.Beeld afp

Het Verenigd Koninkrijk is bereid Palestina in VN-verband als staat te erkennen. Voorwaarde is dat de Palestijnse Autoriteit belooft geen Israëlische oorlogsmisdaden aan te kaarten bij het Internationaal Strafhof (ICC) of het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Dit heeft de Britse krant The Guardian dinsdag gemeld op gezag van bronnen bij de regering in Londen. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt naar verwachting donderdag over het Palestijnse verzoek om de waarnemerstatus te verhogen naar 'niet-lidstaat'. Volgens een telling van The Guardian zal, met de Britse steun, een meerderheid instemmen met het voorstel.

Strafhof
Als duidelijk is dat Palestina een staat is en niet slechts een vage 'entiteit', kan de Palestijnse Autoriteit naar het ICC stappen. De autoriteiten in Ramallah deden dat al na de Gazaoorlog in 2008-2009. Na jarenlang wikken en wegen kwam toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo tot de conclusie dat hij geen onderzoek kon doen omdat niet duidelijk was of Palestina een staat was of niet.

De Verenigde Staten en Israël zijn fel tegen erkenning van Palestina als staat. Dat is mede vanwege het vooruitzicht dat het ICC ooit een arrestatiebevel uitvaardigt tegen premier Benjamin Netanyahu of een andere hoogwaardigheidsbekleder van de Joodse staat. Het ICJ, het hoogste juridische orgaan van de VN, stelde in 2004 al in een juridisch advies vast dat Israël de Geneefse Conventies schendt met het koloniseren van bezet gebied. Volgens het ICC-oprichtingsverdrag is dat een oorlogsmisdaad.

Sancties
De VS en Israël hebben met sancties gedreigd als de Algemene Vergadering Palestina als staat erkent. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemde een erkenning van Palestina als staat in dit stadium half november 'ontijdig en onverstandig'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden