Update

'Londen dreigt met aanval ambassade Ecuador om Assange'

Politie en protestborden voor de ambassade van Ecuador in Londen. Beeld getty
Politie en protestborden voor de ambassade van Ecuador in Londen.Beeld getty

De Britse regering heeft gedreigd de Ecuadoraanse ambassade in Londen aan te vallen om Wikileaks-oprichter Julian Assange er uit te halen. Deze beschuldiging uitte de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ricardo Patiño, woensdag in Quito.

Ambassades genieten volgens het internationaal recht immuniteit. Daarom is het een zwaar vergrijp als het gastland een buitenlandse missie zonder toestemming betreedt.

'Wij zijn geen Britse kolonie', aldus de minister in een boze verklaring. Hij zei tevens dat Ecuador donderdag om 14.00 uur (onze tijd) officieel bekendmaakt of Assange politiek asiel krijgt in het Zuid-Amerikaanse land. Dinsdag al had de krant The Guardian op basis van anonieme bronnen gemeld dat president Rafael Correa van Ecuador heeft besloten Assange asiel te verlenen. De Australiër zit sinds 19 juni in de ambassade van Ecuador, waar hij politiek asiel aanvroeg.

'Een vijandige daad'
De site WikiLeaks heeft de dreiging van de Britse regering sterk veroordeeld. 'Een dreiging van deze aard is een vijandige en extreme daad die niet in verhouding staat tot de omstandigheden en is een ongekende aanval op de rechten van de asielzoekers over de hele wereld', laat WikiLeaks in een verklaring weten. 'Elke overtreding tegen de immuniteit van de ambassade is een schandelijke daad, en een schending van het Verdrag van Wenen, dat ambassades over de hele wereld beschermt.'

Vooruitlopend op de beslissing van Ecuador heeft de Britse regering laten weten vastbesloten te zijn om Assange uit te leveren aan Zweden. 'Het Verenigd Koninkrijk heeft een wettelijke verplichting om de heer Assange uit te leveren aan Zweden zodat hij daar gehoord kan worden over de aantijgingen van seksuele delicten. We blijven vastberaden om aan deze verplichting te voldoen', aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Assange wordt in Zweden beschuldigd van aanranding en verkrachting van twee voormalige vrijwillige medewerksters van zijn website WikiLeaks. Hij vluchtte naar de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

De Australiër vreest dat hij uiteindelijk in handen van de Verenigde Staten komt waar hem na veroordeling mogelijk een zware straf wacht, omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft openbaargemaakt via zijn website WikiLeaks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden