Lombok zucht onder 'mensen met bepaald verkeersgedrag'

onrust | reportage | Bewoners van de gemêleerde Utrechtse wijk Lombok zijn de drugs- en verkeersoverlast beu. 'Ik schrik me af en toe dood als ik de deur opendoe.'

MAAIKE HOMAN

Auto's die zo hard mogelijk door de wijk rijden en stoplichten negeren, drugsdealers en -gebruikers die voor overlast zorgen en kleine criminaliteit. Het rommelt in de Utrechtse wijk Lombok en buurtbewoners zijn het zat.

Johan Perk (42) heeft het allemaal gezien en meegemaakt. Veertien jaar geleden kwam hij naar deze 'multiculturele wijk' en daarna zag hij de buurt veryuppen. In Lombok wonen nu bakfietsgezinnen in opgeknapte koophuizen met glas-in-loodramen naast sociale huurders en zijn tegenover de moskee een Albert Heijn en Gall & Gall gevestigd.

undefined

Flaneren

Het probleem concentreert zich rond de Kanaalstraat, die dwars door de wijk loopt en waar mensen uit de hele stad boodschappen doen bij de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse winkels, de paardenslagerij en Jopie's Bloemenhuis.

Perk zoekt naar woorden om het netjes uit te leggen: "Kijk, die winkels trekken mensen aan met bepaald verkeersgedrag. En dan zijn er jonge jongens die hard rijden door de straten en 'flaneren' in hun dure auto's."

Bewoners hebben genoeg van dit gedrag en trekken steeds vaker aan de bel. Zo startte Lidewij Vos, nadat ze voor de zoveelste keer was aangereden, dit voorjaar met succes een petitie tegen asociaal rijgedrag. De gemeente legde drempels aan en voerde een 30-kilometerzone in. "Dat helpt een beetje", zegt Perk, "want die snelle auto's waar die gasten in rijden, trekken anders zo op naar de 80 kilometer per uur."

undefined

Drugsoverlast

Afgelopen zomer nam de drugsoverlast opeens toe. Als oorzaak noemen bewoners het sluiten van een coffeeshop in de buurt en het steeds populairder geworden gebruik van lachgas. "Jongeren nemen het gas in en rijden vervolgens hard door rood. Gevaarlijk", zegt Fred Dekkers, voorzitter van de wijkraad West.

Marthe Oomen (26) vindt in haar portiek regelmatig een junk. "Ik schrik me af en toe dood als ik de deur opendoe." Voor haar huis staat soms hele dagen een auto met volgens haar een drugsdealer. "Ik zie mensen instappen en even later komt de auto terug en stappen mensen uit en nieuwe mensen weer in."

Desondanks noemt zij de wijk veilig. Ze staat om tien uur 's avonds nog te kletsen met een vriendin met wie ze net naar een hockeytraining is geweest en wijst naar twee langs fietsende boa's (bijzondere opsporingsambtenaren). "Er is de laatste tijd veel meer controle."

Na een bewonersbijeenkomst afgelopen september beloofde de gemeente meer toezicht in de vorm van boa's en politie. Die boa's delen volgens cijfers van de gemeente zeker tien boetes per dag uit voor foutparkeren en het met brommers over de stoep rijden. De politie pakt maandelijks drugsdealers op. Deze week nog een man met 38 bolletjes drugs.

undefined

Streng parkeerbeleid

Een stappenplan voor de wijk is gemaakt, met als einddatum 2030. Op de vraag of dat niet een erg lange termijn is, zegt gemeentewoordvoerder Matthijs Keuning: "De wijk heeft onze aandacht, we blijven in gesprek met bewoners en ondernemers." Extra toezicht blijft zolang dat nodig is.

Van Mehmet Guen (23), die op deze ochtend de kaki's en granaatappels in supermarkt Bereket aanvult, mag dat toezicht wel wat minder. Hij vindt het overdreven. Vooral het strenge parkeerbeleid. "Vroeger was het hier gratis parkeren en nu betalen mijn klanten 2,80 euro per uur. Verwachten ze nou echt dat mensen zich met zulke prijzen aan de regels gaan houden?" En de veiligheid? "Er is hier niets aan de hand."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden