Lombard in de lift

De Rotterdamse bridgeclub De Lombard doet goede zaken in de meesterklasse viertallencompetitie. Na twee weekenden (alle twaalf teams hebben elkaar nu één keer ontmoet, er volgt nog een hele ronde) gaat het eerste team aan de leiding, het tweede team staat derde. De andere twee teams die zich waarschijnlijk bij de eerste vier gaan voegen, rechtgevend op een plaats in de halve finale, zijn Modalfa en 't Onstein. Aan de onderkant (de onderste drie degraderen) is het buitengewoon spannend, het kan daar nog alle kanten op.

In het tweede team van de Lombard spelen de routiniers Van Eijck-Von Seida en het 20-jarige talent Marion Michielsen speelt met de door de wol geverfde Martine Verbeek. Vol overgave storten Michielsen-Verbeek zich in de bieding, zoals op dit spel (zie diagram 1).

Knap geboden. Groot slem bieden was al heel wat (aan zeven van de twaalf tafels werd volstaan met klein slem, aan vier tafels werd 7 bereikt), maar om het nog even in te peperen, bood Verbeek het potdichte 7SA!

Even later was het weer raak (zie diagram 2).

Zuid kwam nog uit met klaveren, maar dat was slechts om de overslag tegen te houden. Dit klein slem werd maar aan twee tafels geboden.

Grote broer Lombard 1 (met Drijver-Schollaardt, Muller-De Wijs en Ramondt-Westra) doet het ook goed. Door regelmatig te scoren, staan ze nog altijd op de eerste plek. Gulzigheid is bij bridge een slechte eigenschap, maar het gaat allemaal zo makkelijk dat Drijver-Schollaardt zich wel wat kunnen permitteren (zie diagram 3).

4 is niet te verdedigen. Schollaardt kwam uit met klaveren voor de aas van Drijver. Die zag alleen nog kans op down als zijn partner een singleton klaveren had en speelde daarom klaveren terug voor de vrouw van zuid. Zuid speelde een harten, getroefd, gooide op twee hoge ruiten de harten weg en speelde een kleine schoppen naar de negen, waarna er zelfs een overslag tot stand kwam. Ramondt-Westra boden aan de andere tafel nog door tot 5, ongedoubleerd. Dat kan down als west met A uit komt en schoppen doorspeelt. West kwam echter met A uit, waarna ook hier het contract gemaakt werd.

Tot slot dit groot slem (zie diagram 4). Ramondt-Westra wisten 7 te bereiken (7 werd maar aan drie tafels geboden), een kansrijk groot slem. Hoe zou u 7 spelen na een uitkomst van B?

De leider nam met de aas en trok de troeven. Nu volgde V en A en ruiten naar de heer. Op H ging een ruiten weg. Hierna kon de leider een ruiten troeven. Hadden de ruiten gevallen, dan was het contract al binnen; toen dat niet gebeurde moest de tweede kans, de snit op H, uitkomst brengen.

In de eerste divisie, de landelijke competitie die net onder de meesterklasse komt, begint ook tekening te komen. Het was de vraag hoe het Nederlands vrouwen team het zou doen na hun bronzen plak op het WK. Kennelijk hebben de vrouwen weinig last gehad van vermoeidheidsverschijnselen, want het afgelopen weekend hebben ze met een score van 121 uit zes wedstrijden zeer succesvol gespeeld. Ze staan momenteel dan ook op de eerste plaats met 206 WP. Het tweede team van 't Onstein staat tweede met 193 WP, het derde team van HOK staat derde met 190 WP.

Het Nederlands jeugdteam speelt ook in deze klasse en doet het heel aardig. Met 187 WP neemt de jeugd voorlopig de vijfde plaats in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden