Tabblad

Lollige overheidsinstanties op Twitter. Zucht.

It giet oan!, denkt Waternet Beeld Waternet
It giet oan!, denkt WaternetBeeld Waternet

Wie volgen we deze week op sociale media? De keilollige ambtenaren van het Amsterdamse gemeentebedrijf Waternet, bij wie de vorst ietwat naar het hoofd lijkt gestegen.

Seije Slager

‘It giet oan’. Dat roepen ze in Friesland natuurlijk nog niet als de rayonhoofden voor het eerst een vergadering beleggen. Dat roepen ze daar pas als die rayonhoofden besloten hebben dat de Elfstedentocht ook echt doorgaat.

Een Elfstedentocht zit er deze winter sowieso niet meer in, en dus vestigde het schaatsminnende deel der natie de afgelopen dagen haar hoop op het op één na meest iconische beeld van de Nederlandse winter: schaatsen op de Amsterdamse grachten.

Hysterische emoji's

En in de hoofdstad zijn ze iets scheutiger met die drie magische Friese woorden. “YEAHHHHH!!! IT GIET OAN!!! We gaan er écht alles aan doen om schaatsen mogelijk te maken; de #IJsnota GAAT VAN KRACHT!”, schreeuwde het plaatselijke waterbedrijf Waternet het op dinsdag uit via Twitter, vergezeld van een karrevracht hysterische emoji’s.

Voorbarig gejuich? Nou, wie op woensdag een blik over achtereenvolgens het kabbelende grachtenwater en de weersvoorspellingen liet gaan, die vreest daar toch wel een klein beetje voor. Wat er zo uitbundig gevierd werd op de burelen van Waternet, was dan ook niet het schaatsen op de grachten, maar het in gang zetten van een bureaucratische procedure. De ‘ijsnota’ voorziet onder andere in een vaarverbod op enkele grachten, wat de ijsaangroei moet bevorderen.

Zulke nuanceringen waren niet aan de afdeling sociale media van Waternet besteed, waar ze nog een paar flinke scheuten rum in hun warme chocolademelk goten, zichzelf tot 'Ultrasexy watercyclusbedrijf' bestempelden, en het ene na het andere meme het internet op knalden: May the vorst be with you!

Natuurlijk zijn we blij dat de medewerkers bij Waternet zoveel lol hebben in het uitvoeren van de hun bij wet toegekende taken. Maar, noem ons ouderwets, we vragen ons ook stiekem wel af: wat is er mis met een piepklein beetje bureaucratisch decorum? Wat zouden we ervan vinden als alle overheidsinstanties hun beleidsmaatregelen op deze wijze aan den volke zouden presenteren? (YEAH!!! tfw de INTEGRALE KETENBENADERING wordt INGEVOERD!!! :dansende Hyvesbanaan:)

Misschien klinkt dat allemaal zuur. Maar ik wil gewoon schaatsen. Ik heb ijs nodig om ijspret te hebben. Zulks in tegenstelling tot die medewerker van Waternet die, terwijl ik deze zure woorden zit te tikken, een ijsmuts opzette, en weer een ironisch filmpje met lollige verkeersinformatie voor schaatsers op Twitter gooide.

De laatste video is een plaagstootje richting de Amerikaanse journaliste Katie Couric, die op de hak werd genomen nadat ze tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen beweerde dat Nederlanders zo goed zijn in schaatsen omdat ze zich 's winters over de bevroren grachten van A naar B verplaatsen.

Amsterdamse schaatsliefhebbers dromen al van de Keizersrace, de beroemde schaatswedstrijd op de grachten. Maar het grootse deel van de grachten ligt nog volledig open.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden