Lokkertje voor student die topleraar wil worden

Staatssecretaris Sander Dekker (OCW). Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker (OCW).Beeld anp

Met een eenmalig bedrag van drie- tot vijfduizend euro wil staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs pas afgestudeerden over de streep trekken om leraar te worden.

Marijke de Vries

Universitaire studenten die na hun opleiding een lesbevoegdheid willen halen in een taal of een exact vak kunnen daarvoor vanaf dit jaar een beurs krijgen. Dit geldt ook voor bepaalde masterstudenten van hbo-lerarenopleidingen en de pabo.

"Natuurlijk vind ik intrinsieke motivatie voor het onderwijs belangrijk, maar financiën spelen voor studenten ook mee bij de keuze om nog aan een lerarenopleiding te beginnen", zegt Dekker. Neem die student natuurkunde die meteen na zijn afstuderen aan de slag kan in het bedrijfsleven, maar twijfelt. "Zo'n student kan denken: wat schiet ik op met doorstuderen? Dat kost alleen maar geld."

Vraag en aanbod
De basisbeurs voor studenten is net afgeschaft, maar wie leraar wil worden kan rekenen op een tegemoetkoming van de overheid. Studenten in de moderne talen kunnen 3000 euro krijgen als zij aan een educatieve master beginnen, voor natuur-, wis- of scheikunde is dat zelfs 5000 euro. "Een kwestie van vraag en aanbod", zegt Dekker. "Deze studenten zijn zeldzamer en de tekorten in deze vakken vele malen groter."

Hij hoopt dat het aantal universitaire studenten dat jaarlijks kiest om een eerstegraads bevoegdheid te halen in zo'n 'tekortvak' stijgt van 400 naar 650 door de beurs. Studenten mogen de beurs alleen houden als zij hun diploma halen met maximaal een half jaar studievertraging. Anders moeten ze haar terugbetalen.

Besmet met het onderwijsvirus
Een verplichting om in het onderwijs te gaan werken, is er niet. "Je gaat niet een jaar extra studeren om de tijd te vullen. Dat sommige afgestudeerden toch iets anders kiezen, voorkom je nooit helemaal. Maar tijdens de opleiding sta je zoveel op de werkvloer dat je besmet wordt met het onderwijsvirus, denk ik."

Het extraatje past bij het doel van de bewindsman om meer docenten met een mastertitel voor de klas te krijgen. Daarom komen ook studenten van hbo-lerarenopleidingen en de pabo voor de beurs in aanmerking. Zij kunnen aansluitend een masterdiploma halen als pedagogiek of onderwijskunde.

Onderzoekende houding
Volgens critici zorgt een docent met een mastertitel niet per se voor beter onderwijs. Maar Dekker ziet het anders: "Leraren die hebben doorgestudeerd voegen iets toe op hun school. Ze hebben een onderzoekende houding, kijken net op een andere manier, hebben ideeën over hoe je onderwijs kunt verbeteren en vernieuwen."

Niet iedere leraar moet vanaf nu doorstuderen, vindt Dekker. Het streven is dat in 2020 30 procent van de basisschoolleerkrachten en de helft van de leraren in het voortgezet onderwijs een master op zak heeft. Voor de bovenbouw van het vwo is het dat zelfs 80 procent. "Dat bereidt leerlingen voor op het wetenschappelijk onderwijs, dan wil je ook dat er leraren voor de klas staan die zelf dat niveau hebben."

De kleine lettertjes van de nieuwe beurs

Studenten Nederlands, Engels, Frans, Duits, Grieks en Latijn die een universitaire lerarenopleiding aan hun studie plakken krijgen eenmalig een beurs van 3000 euro. Studenten natuurkunde, wiskunde en scheikunde eenmalig 5000 euro.

Voor studenten aan de pabo en tweedegraads lerarenopleidingen is er eenmalig 3000 euro als zij kiezen voor een master 'special educational needs', 'leren en innoveren', pedagogiek of onderwijskunde.

Voor alle studenten geldt dat ze maximaal twee jaar afgestudeerd mogen zijn. Wie aanstaand collegejaar met de opleiding begint, kan de beurs nog tot eind oktober aanvragen. In totaal is er de komende drie jaar een budget van 4 miljoen euro.

Studenten mogen maximaal een half jaar vertraging oplopen tijdens de opleiding en moeten hun diploma halen. Lukt dat niet, dan moeten ze de beurs terugbetalen.

Voor studenten die na hun eerste studie nog een onderwijs- of zorgopleiding wilden volgen, gold al dat zij niet het hogere collegegeldtarief voor tweede studies hoefden te betalen, maar het reguliere bedrag (bijna 2000 euro per jaar).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden