Loketjes

Er valt fors wat kritiek te leveren op de wijze waarop de media zijn omgesprongen met de geallieerde aanval op Irak, waarbij aan veel verslagen te zien was hoe de betrokken reporter persoonlijk over die oorlog dacht. Maar voorlopig is bij ons de grootste journalistieke aanfluiting van deze eeuw de zogenaamde affaire Margarita, als die affaire nog bestaat want daarover verkeer ik inmiddels in grote onzekerheid. De aanfluiting wordt vooral veroorzaakt door het scorend vermogen van de media dat steeds vaker wordt bepaald door het onderwerp zelf. Niet de journalist, maar het onderwerp dat zich aan zijn loketje meldt, bepaalt wat er in het nieuws komt en hoe.

Ruud Verdonck

Zo klopte Edwin de Roy van Zuydewijn dinsdagavond bij 'Nova' op het loket: primeurtje, persmuskieten! Hij wist precies waar hij moest zijn, het rechter loket is namelijk bestemd voor vaste klanten, links is voor miskende genieën. De eindredacteur van dienst annex hostess geleidde hem daarop buigend naar zijn troon bij Jeroen Pauw waar hij met een bezwerend vingertje zelfs de taak van de regisseur dacht over te kunnen nemen toen die in de gaten kreeg dat hij geen geld meer heeft om sokken te kopen. Wat volgde was een bizar gesprek, waarbij steeds onhelder bleef wat er aan de hand was, wat er waar was en wat er belangrijk was. Er was een communiqué van twee advocaten, dat meer vragen opriep dan antwoorden gaf. En er zat Edwin de Roy van Zuydewijn die er hoogte van had gekregen dat 'n krant, gisteren bleek dat het De Telegraaf was, met nieuws zou komen over zijn relatie met Margarita. Hij wist precies wat er aan de hand was, presentator Jeroen Pauw niet, de kijkers ook niet en dus kregen die van alles en nog wat op quasi geheimzinnige toon en in halve waarheden en vage beschuldigingen aangereikt en desgevraagd op de mouw gespeld. Journalistiek was er blijkbaar niets meer met hem aan te vangen; toegegeven, de waarheid, dat is in dit geval een lastige kwestie. Maar hij zat bij 'Nova' en dat was wat telde.

Als ze er bij 'Nova' echt werk van zouden maken, dan konden ze elke avond wel iemand vertonen die boos roept: 'De Telegraaf van morgen staat vol leugens'. Maar dat heet dan een komische serie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden