Lokale voorzitters zijn kritiek prominenten beu

Lokale bestuurders van de PvdA vinden dat partijprominenten moeten stoppen met openlijke kritiek op de partij. Zij delen de ergernis van partijleider Diederik Samsom die daartoe dit weekend in regionale kranten opriep, zo blijkt uit een rondvraag door Trouw.

Volgens de lokale voorzitters moet de partij zich niet bezighouden met geruzie over de koers, maar met een goede uitvoering van het kabinetsbeleid.

Zaterdag haalde Samsom in een interview met de regionale Wegener-dagbladen uit naar critici als oud-partijvoorzitter Ruud Koole. Die zei vorige week dat Samsom te veel het kabinetsbeleid verdedigt en 'lethargisch' reageerde op de nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens Samsom zijn juist zulke openlijke meningsverschillen schadelijk voor de partij. "Nu zien mensen PvdA'ers die met de koppen tegen elkaar staan en dus met de rug naar de kiezer."

PvdA-senator Adri Duivesteijn vindt dat een partijleider zich moet openstellen voor kritiek. Maar afdelingsvoorzitter Alard Beck uit Nijmegen meent dat de critici last hebben van 'misplaatste ijdelheid'. "Het zijn mensen die beter hun mond kunnen houden of zich op hun eigen werk concentreren".

Zijn collega Karin Boudewijns uit Utrecht zegt dat 'het onderlinge gekissebis niet helpt'. Eric Holders, (Groningen) vindt dat de openlijke kritiek 'de PvdA geen dienst bewijst'. Volgens de Arnhemse voorzitter Mark Lauriks "schrijven sommige partijgenoten liever een opiniestuk dan dat ze elkaar bellen".

De regionale voorzitters herkennen zich wel in de analyse dat de PvdA een vertrouwenscrisis heeft met haar kiezers, zoals dit jaar bleek uit het verlies bij de verkiezingen voor gemeenteraad en Europees Parlement. Maar om dat verlies te boven te komen, moet volgens Beck niet de koers worden verlegd, maar juist het landelijk ingezette hervormingsbeleid lokaal goed worden uitgevoerd.

Sommige lokale leiders hebben ook kritiek. Zij vinden het goed dat de PvdA in de regering vormgeeft aan noodzakelijke hervormingen, maar soms moeten partijprominenten in Den Haag helderder het eigen gedachtengoed aangeven. Lauriks: "Compromissen zijn nodig, maar verdedig concessies niet alsof ze je eigen wens zijn".

Ook het kinderpardon geeft irritaties. Als jonge asielzoekers onder toezicht van het Rijk staan, mogen ze wel blijven, als ze alleen bij de gemeente geregistreerd zijn niet. "De PvdA moet opkomen voor de zwakken in de samenleving, dus hier gaat iets niet goed", zegt de Leidse voorzitter Aloysen Josie.

Zijn Tilburgse collega Frans Post vindt dat Samsom zich hier duidelijker kan laten horen. "Daar heeft hij ruimte voor. Als fractievoorzitter zit hij niet in de regering."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden