'Lokale partijen winnen gemeenteraadsverkiezingen'

null Beeld anp
Beeld anp

Lokale partijen zullen als winnaar uit de bus komen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Dat voorspelt Binnenlands Bestuur op basis van een peiling van I&O Research onder 10.500 kiezers.

Redactie

Ruim 30 procent van de kiezers zal lokaal stemmen, dat is ruim 4 procent meer dan vier jaar geleden. Vooral mannen van boven de 50 met een middelbare opleiding die wonen in minder stedelijke gebieden, gaan voor lokaal.

Ook mensen die op de PVV willen stemmen, maar er in het stemhokje achter komen dat die niet op het stembiljet staat, zullen op een lokale partij stemmen, stelt algemeen directeur Rob van de Peppel van I&O Research in Binnenlands Bestuur.

VVD en PvdA verliezen aanhang
Volgens Binnenlands Bestuur krijgen regeringspartijen VVD en PvdA ervan langs op 19 maart: ze verliezen een kwart van hun aanhang. De andere landelijke partijen scoren vergelijkbaar met vier jaar geleden, blijkt uit de peiling.

Meer dan de helft van de deelnemers aan de peiling zegt dat wat er gebeurt in politiek Den Haag van invloed is op zijn of haar stem. Een kwart zegt vooral op basis van de landelijke politiek te stemmen. Een derde kijkt zowel naar landelijke als lokale ontwikkelingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden