Lokale partij niet dichter bij burger

De argumenten van lokale partijen om op hen en niet op kandidaten van landelijke partijen te stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen, zijn Nederland-breed vrijwel identiek: geen last van de 'Haagse' partij-dictatuur, politiek dichtbij de mensen en zonder principiële uitgangspunten eensgezind kunnen handelen. De lijsttrekker van Pro Actief Goirle bijvoorbeeld: "We zijn niet gebonden aan beginselen die je niet zo goed kan gebruiken voor lokale problemen" (Trouw, 13 maart).

Waarom lokale partijen dichter bij de inwoners zouden staan, is mij een compleet raadsel. Interesse in en aandacht voor mensen en hun activiteiten, is niet afhankelijk van de kleur of uitgangspunten van een politieke partij. Door alle bergen gemeenteraadspapier heen de mensen zien en naar ze luisteren, is een houding die iedereen zich eigen kan maken, of je nu voor een lokale partij of voor, in mijn geval, het CDA in de gemeenteraad zit. Kritiekloos luisteren kan trouwens ook gemakkelijk leiden tot populisme en dat is veel lokale partijen ook niet vreemd.

De eensgezindheid binnen lokale partijen is juist vaak ver te zoeken. Uiteenlopende meningen, persoonlijke belangen en liefde voor het pluche bij de vaststelling van kandidatenlijsten, zijn de trieste bewijzen hiervan. In bijvoorbeeld Roermond eindigde de gemeenteraad met negen lokale partijen, waaronder vijf eenmans-fracties, na regelmatige partij-strijd. Zeker ook wanneer een lokale partij college-verantwoordelijkheid heeft en er een wethouder moet worden geleverd.

Last van de 'Haagse' partijen is voor mij ook abracadabra. In de acht jaar dat ik lid ben van de gemeenteraad, ben ik nog nooit door het CDA-partijbureau gebeld met instructies hoe te handelen bij lokale onderwerpen. Integendeel zelfs. Op vragen van mijn kant aan 'CDA Den Haag' wordt adequaat gereageerd en Tweede Kamerleden sturen met regelmaat e-mails waarin ze ons, gemeenteraadsleden, vragen om meningen/ervaringen over thema's waarop vervolgens landelijk beleid wordt gemaakt.

Gelukkig leven we in een land met politieke vrijheid, waaronder het oprichten van lokale partijen. Wanneer dat leidt tot kwaliteitsverbetering van de lokale politiek, dan is dat zeer welkom. Maar je alleen profileren op nep-argumenten waarom je te verkiezen bent boven landelijke partijen, leidt tot politieke armoede.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden