Lokale CDA'ers sluiten samenwerken met de PVV uit

PVV'ers op verkiezingscampagne in Breda, vorig jaar maart. Beeld Nederlandse Freelancers
PVV'ers op verkiezingscampagne in Breda, vorig jaar maart.Beeld Nederlandse Freelancers

CDA-leider Buma zegt lokale samenwerking met de PVV niet op voorhand uit te sluiten. Partij-afdelingen denken daar anders over. Net als die van andere landelijke partijen.

Marten van de Wier

Voor de PVV dreigt in gemeenten hetzelfde scenario als op het Binnenhof: een positie aan de zijlijn. Ongeacht de uitslag in maart, zullen de lokale afdelingen van landelijke partijen waarschijnlijk geen college vormen met de partij van Geert Wilders. De PVV zit nu nog alleen in Den Haag en Almere in de gemeenteraad, maar heeft inmiddels voor zeker dertig gemeenten kandidaten gepresenteerd, zo blijkt uit tweets van Wilders. De kans om mee te besturen, lijkt voor de PVV het grootst in gemeenten in het oosten en zuiden.

Landelijk CDA-leider Sybrand Buma sluit samenwerking met de PVV op lokaal niveau niet op voorhand uit. D66-voorman Alexander Pechtold stak daarmee afgelopen weekend de draak. "Solliciteren ze bij het CDA nou werkelijk naar een tweede politieke bijna-doodervaring?", zo verwees hij naar de electorale afstraffing die het CDA kreeg na de landelijke samenwerking met Wilders in kabinet-Rutte I.

Maar steeds meer CDA-afdelingen keren zich inmiddels openlijk af van de PVV. Dit geldt bijvoorbeeld voor Rotterdam, Zaanstad, Zoetermeer en Almere. "Met een partij die mensen uitsluit, zullen wij niet samenwerken", twitterde de Almeerse CDA-lijsttrekker Froukje de Jonge. Die tweet werd gedeeld door landelijk partijvoorzitter Ruth Peetoom.

Tekst gaat verder onder de tweet

Naast D66 gaan ook de PvdA en GroenLinks in de gemeenten niet met de PVV in zee, zo laten partijen weten. "Binnen de partij is volstrekt duidelijk dat de PvdA niet kan samenwerken met de PVV", zegt een woordvoerder. "Ze geven nou niet bepaald de indruk dat ze lokaal gematigder zijn", stelt de collega van GroenLinks.

Gert-Jan Segers, politiek leider van de ChristenUnie, vindt de verschillen tussen zijn partij en de PVV zo groot, dat een lokale coalitie volgens hem 'ondenkbaar' is. "Formeel gaan de afdelingen er zelf over, maar ik acht de kans op samenwerking nul", zegt SP-partijvoorzitter Ron Meyer.

Ook voor de VVD ligt samenwerking met de PVV 'niet erg voor de hand', zei fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dinsdag in tv-programma 'Jinek'. "Ik sluit het niet uit, maar ik zit ook niet in de lokale politiek. De afdelingen zijn wijs genoeg om zelf een keuze te maken. Als lokale PVV'ers hetzelfde type dingen hebben gezegd als Geert Wilders, zie ik wel belemmeringen."

Dilemma

Toch kan met name in gemeenten in het zuiden en oosten van het land de beslissing om samen te werken met de PVV straks een flink dilemma vormen voor de lokale VVD en CDA. De PVV doet in Maastricht, Sittard-Geleen en Almelo mee. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 werd daar het CDA de grootste, maar bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen de PVV. Ook in Wilders' eigen thuisstad Venlo doet de PVV mee. Daar maakt de VVD al jaren de dienst uit, en ook daar scoorde de PVV het beste bij de laatste, landelijke verkiezingen.

Het is de vraag is of de lokale afdelingen van CDA en VVD daar de populaire PVV ook buiten het bestuur zullen willen én kunnen houden. Bovendien zijn in veel gemeenten ook lokale partijen een factor van belang. Ook zij zouden de PVV aan een meerderheid kunnen helpen.

Lees ook:

De komst van PVV en Forum voor Democratie naar de grote steden is verontrustend, schrijven Reinier van Dantzig en Klaas Verschuure, respectievelijk lijsttrekkers van D66 Amsterdam en Utrecht.

Kandidaten kan hij nog niet noemen, plaatsen wel. Volgens Geert Wilders zal de PVV op 21 maart in dertig gemeenten meedoen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden