Lokaal staatsieportret voor een dinercheque en de eer

QUIRIJN VISSCHER

Overal in Nederland verschijnen lokale staatsieportretten en bustes van koning Willem-Alexander, soms met koningin Máxima. Gemeenten die liever een eigen afbeelding in hun raadszaal hebben dan een officieel, kosteloos koningsportret, letten wel op de kleintjes, blijkt uit een rondgang door Trouw. Ruim dertig gemeenten houden wedstrijden. Slechts enkele kiezen zelf de kunstenaar uit. Alles draait om de eer. Vaak is er wel een royale kostenvergoeding voor de winnaar.

Gemeenten die portretwedstrijden houden, betalen de winnaar doorgaans tussen de 1000 en 3000 euro. Uitzonderingen zijn Heerhugowaard en Steenbergen. Die vergoeden niets. De plattelandsgemeenten Leudal en Menterwolde geven de winnaars als aardigheidje 100 en 250 euro. De stad Groningen vindt een portretwedstrijd organiseren te duur in bezuinigingstijd en ziet ervan af.

Harderwijk en Haarlem laten zien dat er ondanks bezuinigingen toch een portret is te regelen. Harderwijk wil het geld voor een afbeelding van het staatshoofd bijeenbrengen met crowdfunding. Haarlem was dat ook van plan, maar de crowdfundingactie werd afgeblazen toen een kunstenares opeens aanbood een buste van Willem-Alexander te maken voor alleen de materiaalkostenvergoeding. Een advocatenkantoor betaalt de rekening.

Slechts enkele gemeenten betalen hogere bedragen voor een staatsieportret. In de gemeente Goes (budget 12.000 euro) zijn twee werken aangekocht, waaronder een mozaïek van Willem-Alexander. Goes bleef 5000 euro binnen budget. Alkmaar en Zeist bieden de winnaars van hun wedstrijd 5000 euro. Amsterdam en Maastricht besteden nog meer. Zij vragen artistieke prestaties van (aanstaande) professionals.

Amsterdam vraagt lokale kunstenaars een beeldend kunstwerk te maken van Willem-Alexander en stelt de winnaar 25.000 euro in het vooruitzicht. Het werk moet 35 jaar kunnen meegaan. Zo lang is de koninklijke ambtstermijn van Willem-Alexander ingeschat. In Maastricht prikkelt de gemeente studenten en pas afgestudeerden van lokale kunstopleidingen met een bedrag van 10.000 euro voor de competitiewinnaar.

Maar meestal blijft het bij een aardigheidje, zoals 'maximaal 1500 euro en een dinercheque' in Laren. Sommige gemeenten krijgen koningsportretten spontaan aangeboden, zoals Duiven, Nieuwkoop en Zwartewaterland. Renswoude en Hardenberg houden liever de regie: zij kiezen zelf een kunstenaar.

DE VERDIEPING 2

W-A moet aan de muur

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden