Lokaal lezen

leesvoer | Je kunt natuurlijk zomaar wat goede boeken in je vakantiekoffer stoppen. Niks mis mee. Of je zorgt voor leesvoer dat met de plek van bestemming te maken heeft. Maar naar welk land moet je welk boek meenemen? Auteurs Herman Koch en Marja Pruis vertellen over hun vakantieboeken.

JOOST VAN VELZEN

Italië

Verstrikt in wraak Pietro Ronchini

Vlakbij de kust van Orosei wordt een lijk aan een galg in een schuurtje gevonden. Er lijkt sprake van zelfdoding, maar bij nader onderzoek blijkt het om moord te gaan... Of toch niet? Fotograaf Rocco Pietrini uit Parma, die vakantie houdt op Sardinië, raakt ongewild betrokken bij de kwestie. Zijn collega, journalist Niccolò Folli, schiet hem te hulp als de problemen en intriges zich opstapelen.

undefined

Spanje

De tuinen van Alcázar Stephanie Erkens

Na een traumatische gebeurtenis verruilt Sofia Nederland voor het Spaanse Sevilla, waar ze bij vrienden van haar ouders verblijft. Hun zoon Santiago staat op het punt een beroemde matador te worden. Maar na jaren van intensieve training blijkt dit louter nog de droom van zijn vader te zijn. Terwijl vader en zoon vechten voor elkaars begrip, groeit de liefde tussen Sofia en Santiago. Maar dan raakt Santiago tijdens een wedstrijd zwaargewond.

undefined

Italië

Sporen in het zand Andrea Camilleri

Commissaris Montalbano worstelt met zijn liefdesleven, is dol op de Siciliaanse keuken, en heeft al menige misdaad opgelost. In deze roman, die zich op Sicilië afspeelt, krijgt hij te maken met een gestolen kadaver van een paard. En met een halfnaakt lijk, met een kogel erin. Twee verhalen die in elkaar overlopen. Wat van de ene kant glashelder lijkt, is van de andere kant volkomen duister. En dan wordt er ook nog bij commissaris Montalbano thuis ingebroken.

undefined

Turkije, Griekenland en Italië

Onésimus

Patricia St. John

Het verhaal draait om de jonge slaaf Onésimus, die wordt genoemd in het bijbelboek Filemon. Hij woont in de eerste eeuw na Christus in de omgeving van het huidige Pamukkale in Turkije. Als Onésimus verliefd wordt op Irene, de dochter van een belangrijke koopman, wil hij meer dan ooit vrij zijn en zoekt hij een kans om te vluchten. Het verhaal voert langs de tempels in Efeze en Athene, de drukte van de havenstad Korinthe en de hardheid van het oude Rome.

undefined

de selectie van uitgeverij bagage

Uitgeverij Bagage specialiseert zich in boeken die zich in een vakantieland of -regio afspelen. Toegankelijke literatuur, geen reisgidsen. Hiernaast hun zomertips.

www.uitgeverijbagage.nl

undefined

Ierland en Nederland

Koningin van de Claddagh Motell Rijnen

Adriaan de Coninck brengt als schrijver een deel van het jaar door op het eilandje Inishmore voor de Ierse westkust. Hij ziet hoe een onbekende jonge vrouw een ongelukkige val maakt op het rotsachtige strandje achter zijn huis. Als gevolg daarvan kampt ze met geheugenverlies. Het enige aanknopingspunt om achter haar identiteit te komen is de ring die zij draagt: een gekroond hart dat door twee handen wordt omklemd. Dan komt Adriaan door toeval in zijn woonplaats Breda in contact met het kunstenaarscollectief De Claddagh, dat ook Ierse roots heeft.

undefined

DE SELECTIE VAN Marja Pruis

Eerlijk gezegd ben ik al een tijdje teruggekomen van het lokale lezen", bekent Marja Pruis. "Zoals ik datzelfde tijdje ook geen vakantiedagboeken meer bijhoud. Liet ik me voorheen nog door een landschap of stad leiden aan de hand van Camões (Lissabon!), O'Connor (Georgia!), Brontë (Yorkshire!), inmiddels ervaar ik alles andersom, of hoe zeg je dat. En ik schrijf in mijn dagboeken alleen nog maar over wat ik lees. Als ik mijn vakantiekoffer inpak, weet ik dat mijn boeken meer bepalend zullen zijn voor wat ik zie dan mijn bestemming. Als ik nu terugdenk aan de weken die ik sleet in de buurt van Aix- en-Provence dan denk ik aan het wanhopige gegaloppeer van Dubin tussen echtgenote en minnares in Malamuds 'Dubin Lives'. Situeer ik mezelf aan het strand bij Baskavoda in Kroatië dan zie ik mezelf gebogen over 'De kartuize van Parma' van Stendhal. En twee jaar geleden in de bloedhete Mali-streek zeulde ik overal 'Middlemarch' van George Eliot mee naartoe. Het is een vorm van reisverzekering denk ik, de boeken met me meenemen die me een gegarandeerde 'room with a view' bieden.

"Maar goed, ik was vorig jaar in New York en las de debuutroman van Rebecca Lee, 'The City is a Rising Tide', omdat ik zo in de ban was van haar ook in het Nederlands verschenen verhalenbundel 'Bobcat'. Ik moet zeggen: om op een krakende matras boven een delishop te bivakkeren diep in East Village, en ondertussen het verhaal te lezen van iemand die zich in deze buurt beweegt, er werkt, eet, droomt, is een sfeerversterker van jewelste. Het gaat over een vrouw die werkt voor de non-profitorganisatie van de vriend die ze kent uit haar jeugdjaren in Peking, toen hij verliefd was op haar Chinese nanny. Veel blijft onuitgesproken in dit boek - de diepste relaties zijn platonisch van aard, wat ook wel eens een opluchting is - maar als er iets gaat leven dan is het wel East Village, New York, in heldere zinnen met geheimzinnige wendingen. De lichtval, de gebouwen, de eettentjes, de passanten... Vanaf het moment dat ik de sleutel van mijn onderkomen haalde bij ene Jeronimo en de trap beklom boven diens delishop, was ik al overwhelmed, maar door het lezen van deze roman kreeg mijn verblijf een gouden gloed. Als ik nu naar het boek in mijn kast kijk, krijg ik pijn in mijn buik van heimwee."

Vaders en zonen Ivan Toergenjev

de selectie van reisboekhandel evenaar

undefined

The City is a Rising Tide Rebecca Lee

Literaire reisboekhandel Evenaar in Amsterdam selecteert romans op land of regio. Hiernaasthun keuze.

www.evenaar.net

Christus kwam niet verder dan Eboli

undefined

Zuid-Italië

Carlo Levi

In het zuiden van Italië ligt een onherbergzaam gebied, waarvan de inwoners zich in barre omstandigheden door het leven moeten zien te slaan. In 1935 werd arts, auteur en schilder Carlo Levi naar het Siberië van Italië verbannen wegens antifascistische activiteiten. Op basis van zijn dagboek beschrijft Levi op aangrijpende en ook geestige wijze de beslommeringen in een verarmd, achtergebleven, maar desondanks herkenbaar Italiaans dorp.

undefined

Griekenland

Bij wijze van roman Yannis Kiourtsakis

In deze autobiografische roman schrijft Yannis Kiourtsakis over zijn eerste Griekse levensjaren en zijn familie. Rode draad is de zelfmoord van zijn broer Charis, acht jaar ouder, die in Europa studeert: waarom hij wel en ik niet? Een dubbele zoektocht op het persoonlijk vlak, van de ik en zijn broer. Maar ook op het vlak van Grieken en Europeanen: hoe kijken Grieken tegen Europa aan, hoe ziet Europa de Grieken? Een boek van ruim voor de huidige crisis, maar op een dieper niveau volkomen actueel.

undefined

Portugal

Nachttrein naar Lissabon Pascal Mercier

Midden in een les verlaat de leraar Raimund Gregorius het klaslokaal. Opgeschrikt door het besef dat de tijd hem door de vingers glipt, laat hij zijn geordende leven achter zich en vertrekt hij nog diezelfde nacht met de trein naar Lissabon. De aanleiding voor deze drastische stap is een boek dat hij bij toeval in handen heeft gekregen. Het is van de Portugese arts Amadeu de Prado, die zo indringend schrijft over de diepste ervaringen in het leven van de mens, dat Gregorius er niet meer van loskomt. In Lissabon zoekt hij naar sporen van Prado.

undefined

Zweden

Anna, Hanna en Johanna Marianne Fredriksson

Johanna is dement en ligt op sterven. Haar dochter Anna bezoekt haar en begint zich af te vragen wie haar grootmoeder Hanna was. Omdat Johanna niet meer in staat is antwoord te geven op haar vragen, gaat Anna zelf op zoek. Ze reist door het leven van drie generaties vrouwen die onder zeer verschillende omstandigheden hun positie moesten bevechten. Toch hebben ze in essentie dezelfde problemen in hun streven naar zelfstandigheid.

undefined

DE SELECTIE VAN Herman Koch

Ik ga morgen twee weken naar het noordoosten van Finland, terug naar de boerderij waar ik 43 jaar geleden heb gewerkt", zegt Herman Koch. "Negentien was ik toen en ik ben daar ongeveer een half jaar aan het werk geweest. Het was volop Koude Oorlog, dat merkte je aan alles. De Russische grens was vlakbij, heel heftig met hoge hekken met prikkeldraad en visa en zo. Mijn vader had me voordat ik vertrok de opdracht meegegeven om toch vooral goed na te denken over wat ik nu wilde met mijn leven. Het is daar geweest, in dat half jaar in het noordoosten van Finland, dat ik besloten heb om Russisch te studeren. Dat had zeker te maken met die streek, die heel Russisch aandoet, maar ook met de boeken die ik las: vaak dikke Russen. Het boek dat ik zeker meeneem is niet dik; het is 'Vaders en zonen' van Ivan Toergenjev, de roman die ik toen, op mijn negentiende, in diezelfde boerderij las. Ik kan me er weinig meer van herinneren, het had met generaties en nihilisme te maken. Ik ben benieuwd, ik denk dat de sfeer in het boek van Toergenjev wel past bij het landschap daar met al die muggen."

undefined

Spanje

Spaanse sporen Merijn de Waal

De Spanjaarden hebben nog altijd een sterke hang naar hun pueblo (dorp). Zelfs een Madrileen van de tweede of derde generatie ziet zich niet in de eerste plaats als Madrileen. Vraag hem waar hij vandaan komt en hij zal antwoorden dat dit Extremadura, Valencia, Galicië of een andere uithoek van het land is. Dat is zijn tierra, het land van zijn familie. Het dorp blijft een ijkpunt. De Heilige Week rond Pasen en de Kerstperiode worden vaak in de pueblo doorgebracht. Merijn de Waal trok met groot plezier kriskras door het land, van pueblo naar pueblo.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden