Loire-wijnen na drie slechte oogsten bezig aan come-back

Onlangs, bij een verkenning van de Loirestreek, werd weer eens duidelijk hoe miskend de wijnen uit dit gebied eigenlijk zijn. Overal ter wereld wordt met man en macht gezocht naar nieuwe en interessante wijnen, terwijl ze in onze Franse achtertuin zo maar te vinden zijn.

RONALD DE GROOT

Bij zo'n bezoek is het soms wat moeilijk om de aandacht bij de wijnen te houden, want langs deze prachtige rivier hebben de Fransen een groot aantal bezienswaardige stadjes en kastelen neergestrooid. De stijl van de huizen is - zoals eigenlijk overal in Frankrijk - heel eigen voor de streek. De leien daken geven dit gebied bijna iets Moezelachtigs, ware het niet dat de rivier hier bijna recht loopt.

De miskenning van zijn wijnen heeft men in de Loire eerlijk gezegd wel een beetje aan zichzelf te danken. Na een verwoestende nachtvorst in 1991, waarbij een flink deel van de oogst verloren ging, werden de prijzen op grote schaal flink opgeschroefd. Dit werd niet gerechtvaardigd door de kwaliteit, en de kopers liepen massaal weg - om niet meer terug te keren.

De jaren daarop speelde het weer de producenten niet in de kaart. Zeker drie jaar achtereen werd een oogst van matige tot zelfs zeer matige kwaliteit binnengehaald. In '92 waren de wijnen zeer licht, '93 was niet bepaald rijp, en '94 leed aan hetzelfde manco, hoewel hier en daar wat betere wijnen werden gemaakt. Gelukkig keerde het tij met de oogsten van '95 en '96. In beide jaren waren de druiven van een uitstekende kwaliteit, rijp en gezond, met mooi fruit. Daarmee is het tijd om terug te keren naar de Loire, op zoek naar wijnen die niet alleen klasse hebben, maar ook originaliteit.

Men heeft hier ooit gekozen voor eigenzinnige druivenrassen. Een goede beslissing, waarvoor echter wel een prijs moet worden betaald. Chenin (voor wit) en cabernet-franc (voor rood) - een broertje van de bekende cabernet-sauvignon - kunnen prachtige wijnen opleveren, mits er voldoende zonneschijn is. Door de noordelijke ligging van de Loirestreek en de regelmatige passage van een depressief weertype ontbreekt het daar helaas nog wel eens aan.

Montlouis, Clos du Breuil 1993, François Chidaine Heisterkamp, ¿21,45

Een van de meest miskende en onbekende gebieden voor witte wijnen in de Loire is Montlouis. Montlouis ligt aan de Loire, tegenover het veel bekendere Vouvray. Voor de oorlog koos Montlouis voor de eigen appellation, en de vraag is of men - om commerciële redenen - de wijnen niet beter Vouvray had kunnen blijven noemen. Maar tussen deze twee appellations, die in feite wijnen met een vrij vergelijkbaar karakter maken, bestaat ook nu nog een zekere rivaliteit. Het verschil in karakter van de wijnen zit hem in de ondergrond. Een Montlouis heeft de neiging iets strenger te zijn dan een Vouvray, met wat meer bitter en zuren. Dat maakt deze wijnen echter niet minder interessant, hoewel ze niet bedoeld zijn voor de wijndrinker die een gemakkelijke witte slobberwijn zoekt. De wijnen van François Chidaine behoren al jaren tot de top van Montlouis. Zijn Clos du Breuil 1993 is een mooie wijn, nog jeugdig, met een licht zoetje, niet te zwaar, met het voor deze druif typische vleugje boenwas, geen gemakkelijke wijn, met een duidelijk zuurtje, maar wel met complexiteit en lengte.

Domaine Duloquet 1995, Coteaux du Layon, Cuvée Prestige La Bourguignonne, ¿13,95

Makers van witte wijnen hebben het in de Loirestreek gemakkelijker dan de producenten van rood. Met wit kun je gewoon meer kanten op. In goede jaren kun je een prachtige zoete wijn maken (dat blijft de interessantste). In mindere jaren, waarin de druiven minder suiker bevatten, kan het accent worden gelegd op droge witte wijnen. Als laatste uitwijkmogelijkheid zijn er dan nog de mousserende wijnen als Crémant de Loire of Vouvray. Hiervoor zijn juist druiven met veel zuur en weinig suiker nodig. De beste zoete Loirewijnen komen van de oevers van het riviertje de Layon, een zijtak van de Loire. Goede Coteaux du Layon is een machtige wijn, die wel tientallen jaren oud kan worden. In gunstige jaren worden de druiven hier aangetast door nobele rotting. Dat verleent de wijnen een ongekende diepte en concentratie. Vaak worden druiven van verschillende kwaliteit in een wijngaard afzonderlijk geplukt en afzonderlijk tot wijn verwerkt. De wijnen van het Domaine Duloquet zijn daar een goed voorbeeld van. In 1995 is de 'gewone' Cuvée Prestige al een delicatesse. Het is een elegante wijn, met een licht zoet, veel frisheid, wat grapefruit, goede finesse, veel bitter, niet enorm geconcentreerd, maar zeer aangenaam. De Selection des Grains Nobles 1995 is gemaakt van druiven met edele rotting: deze wijn heeft een ongekende klasse, is schitterend rijk en krachtig, met prachtig zoet (¿38,95).

Le Maffay 1995, Bourgueil Gall & Gall, ¿9,95

De wijngaarden van Bourgueil bevinden zich op de noordelijke oever van de rivier de Loire. Feitelijk is dat voor de blauwe cabernet-franc de meest gunstige ligging. De beboste heuvels aan de noordkant lopen snel op tot boven een hoogte van 100 meter. Daarmee worden de druiven op de wijnhellingen beschermd tegen de invloed van koude noordenwinden. Bovendien is de hoeveelheid regen die hier valt beduidend kleiner dan elders in het Loiregebied. Qua karakter verschillen de wijnen uit Bourgeuil niet wezenlijk van die uit het buurdorpen Saint-Nicolas-de-Bourgueil of het wat meer naar het zuiden gelegen Chinon. Het cabernet-fruit bepaalt het karakter in sterke mate, met zijn typische geur van frambozen en kersen. Dat fruit vinden we goed terug in de 'Le Maffay' '95. Deze wijn heeft alles van een rijpe cabernet, met veel room en sap, goede tannines, zuren, frisheid, hij is nog heel jeugdig, met wel altijd wat bitter en mineralen.

Château de Hureau 1995, Saumur-Champigny Grande Cuvée Vinoblesse, ¿17,95

Net als overal elders in de Loire wint het biologisch wijnmaken geleidelijk aan terrein. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de wijngaard wordt steeds meer teruggedrongen. Dat is goed voor het milieu, en het bespaart vaak nog geld ook. In de wijngaard geeft het ruimte aan onverwachte bloemen en planten, zoals een bijzondere wijngaardtulp, die hier en daar in het voorjaar te bewonderen valt.

In combinatie met een beperking van het gebruik van kunstmest leidt dit tot lagere opbrengsten. De druivenstok hoeft minder hard te werken en levert in dat geval rijpere wijnen op, zachter en ronder. In Saumur-Champigny, onder de rook van het stadje Saumur, combineren de wijnen dit karakter met een zekere frisheid en levendigheid, door wat bitter en zuren. Château de Hureau maakt bij uitstek dit type rode wijnen. De grande cuvée van 1995 is om jong te drinken. Hij is kruidig, wel rijp, met enige zwoelheid, een vleugje paprika, soepel en in balans. De Cuvée Lisagathe (genoemd naar zijn dochters) 1995 is iets bijzonders. Hij is sappig en toch karaktervol, met mooi kersen en cassis, wel zuren en tannines, maar mooi ingepakt en rond.

Importeurs:

Heisterkamp, Ootmarsum (0541-22222) Vinoblesse, Baarn (035-5425567) La Bourguignonne, Leiderdorp (071-5896051)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden