Logica ver te zoeken in bekertoernooi volleybal

amsterdam – - Het is een ijzeren doctrine: in sport is niets wat het lijkt. Het onmogelijke kan zomaar werkelijkheid zijn. Zo blijkt het mogelijk in een driekamp alles te winnen en toch de verliezer te zijn. Logisch? Leg dat maar eens uit.

In de derde bekerronde speelden de volleybalvrouwen van Dynamo, Havoc en Huizen een driekamp om een plaats in de volgende ronde. Dynamo won tweemaal met 3-2. Havoc won van Huizen (3-0).

Deze resultaten brachten blijdschap in het Apeldoornse kamp. Op de terugweg was Vrolijkheid hoofdgast. Met Havoc reisde Chagrijn mee naar thuisbasis Haaksbergen.

De volgende ochtend was alles anders. De volgende ochtend bleek onmogelijkheid realiteit. Want de volgende ochtend riep de bond op internet Havoc uit tot winnaar van de driekamp.

Een volleybalwedstrijd is een best of three. Je kunt winnen met 3-0, 3-1 of 3-2 in sets. Andere uitslagen zijn er niet.

In de eerste twee gevallen krijgt de winnaar drie punten en de verliezer niks. Bij 3-2 worden de drie punten verdeeld: twee voor de winnaar en één voor de verliezer.

Toegepast op de driekamp in Huizen leverde deze telling vier punten op voor zowel Dynamo als Havoc. Over de winnaar gaf de puntentelling geen uitsluitsel.

Het ware logisch geweest als nu het onderling resultaat bepalend was geweest. Maar volleybal is sport, en sport en logica gaan niet altijd samen.

De doorslag gaf nu het setquotiënt. Dat is de uitkomst van een rekensom: gewonnen sets delen door verloren sets. Voor Dynamo was de uitkomst 6:4 = 1,50, voor Havoc 5:3 = 1,67. Dus won Dynamo alle wedstrijden en ging Havoc er met de toernooiprijs vandoor. Logisch toch?

Natuurlijk hadden ze bij Dynamo en Havoc kunnen, nee moeten weten wat het bekerreglement vermeldde. Maar wie zoekt naar onmogelijkheden in moeilijk gestelde reglemententaal als de werkelijkheid zo logisch lijkt? Dus trokken de ploegen in tegengestelde stemmingen huiswaarts, maar achteraf bleken Vrolijkheid en Chagrijn in de verkeerde bussen te zitten.

Verbijstering volgde, zowel in Apeldoorn als in Haaksbergen. „Te zot voor woorden”, „Niet uit te leggen” en ,,Blijkbaar moeten we wiskundeleraren zijn die goed kunnen rekenen’’, was het zure maar begrijpelijke (en o zo logische) commentaar bij Dynamo.

In Haaksbergen had men na de teleurstellende toernooiafloop net steun geput uit het feit dat 8 januari, de datum van de volgende ronde, een vrije zaterdag zou zijn. Nu wacht een reis naar het verre Sneek.

Coach Dick Loman kon op een Twentse sportsite zijn verwondering nauwelijks de baas. Hij had nog even Apeldoorn gebeld: „Daar zijn ze nu de weg kwijt. Tweemaal winnen en dan niet door naar de volgende ronde, leg dat maar eens uit.”

Dat voor zo’n uitleg geen logica bestaat, is logisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden