Logeren tussen de theatercoulissen

Theaterweekend | Na de boekenbranche en museums gaan nu ook theaters met een jaarlijks feest publiek trekken.

SANDRA KOOKE en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Slapen in het theater, het wordt dé hit van het BankGiro Loterij Theaterweekend, dat morgen begint. Tien theaters in het hele land stellen de deuren open voor bezoek dat er de nacht wil doorbrengen.

Het is een van de vele activiteiten die theaters van vrijdag tot en met zondag aanbieden. Vorig jaar was het logeren al een groot succes in het Zaantheater in Zaandam, waar pubers en tachtigers naast elkaar op veldbedden lagen.

De boekensector heeft een Boekenweek, de museumwereld heeft de Museumnacht. Maar voor het theater was tot voor kort niks. Het ging de laatste jaren ook niet zo best met de theaters. Door de crisis gingen minder mensen een avondje uit en de gemeentelijke subsidies liepen sterk terug.

Maar vorig jaar begon de klim uit het dal, vertelt Jort Vlam, directeur van het Nationaal Theaterfonds. Dit fonds, dat in 2012 door Albert Verlinde werd opgericht om theater in de regio te versterken, bedacht daarom samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds het Theaterweekend om de groei van het theater een handje te helpen. Zestig theaters doen deze tweede editie mee. De BankGiro Loterij en enkele fondsen steunen het met zeven en een halve ton.

Vlam: "Mensen die onbekend zijn met theater vinden het vaak te duur of weten niet welke voorstelling ze moeten kiezen. Ben je één keer gegaan, dan vallen die drempels vaak weg. Theaters bieden dit weekend voorstellingen aan voor een tientje. We hopen dat dat gaat helpen."

Vlam: "Theaters zetten de deur op allerlei manieren open. Je kunt een kijkje achter de schermen nemen, een workshop of masterclass volgen, aan een pubquiz meedoen, er is rollerdisco." Hij hoopt dat het Theaterweekend ook het imago van theater verbetert. "Theater heeft een belangrijke maatschappelijke functie. Het zorgt voor dialoog, voor inlevingsvermogen. Onontbeerlijk in onze samenleving."

Kampvuurliedjes zingen in de Foyer

De eersten die zich vorig jaar meldden waren twee dames van tachtig. "Een aparte kleedkamer? Nee hoor, we gaan gezellig met z'n allen in de zaal." Daar lagen vorig jaar veertig mensen, onder wie een gezin met kinderen en drie meisjes van vijftien.

Het Zaantheater in Zaandam wilde vorig jaar iets spectaculairs in het Theaterweekend aanbieden, vertelt programmeur Kim Muller. "Wat kun je nou nooit in het theater? Slapen! Nou, dat zijn we toen gaan regelen." Komt het dan echt van slapen? Muller: "We hebben eerst tot drie uur samen kampvuurliedjes gezongen in de foyer. Toen tandenpoetsen in de wc's. Maar daarna werd er toch echt geslapen, hoor."

Dit jaar verhuist het slapen naar het podium van de grote zaal. Vijftig mensen hebben zich al aangemeld, maar er kunnen er nog meer bij. Om half twaalf is er een verrassingsact die de afdeling techniek heeft voorbereid. En de volgende ochtend word je gewekt met live harpmuziek, good morning yoga en een ontbijtje.

undefined

De Trekkenwandshow

De show begint, het doek gaat op. Maar hoe werkt dat eigenlijk, een doek dat omhoog- of opzijgaat? Vroeger hing iemand dan aan de touwen, maar nu is de techniek veel gecompliceerder, en bovendien geautomatiseerd. Omdat het publiek vaak niet beseft hoeveel er achter de schermen komt kijken bij een voorstelling, is er zaterdag in schouwburg De Lawei in Drachten een 'Trekkenwandshow'.

"In de nok boven het podium hangen 73 trekken", vertelt theatertechnicus Chris Smit. "Dat zijn twintig meter lange buizen waaraan decorstukken, rekwisieten, lampen en microfoons kunnen hangen. Aan elke trek kan 500 kilo hangen." Voor iedere voorstelling wordt 's middags al geprogrammeerd wat er op welk moment van de voorstelling omhoog en omlaag moet. Smit: "Maar het is live, je moet er altijd bij blijven. Want als een acteur ergens te lang blijft staan, kan het decorstuk pas later naar beneden."

De Trekkenwandshow is een soort ballet van trekken. Op de maat van de muziek golven de buizen in verschillende patronen door de lucht. Smit: "Men is altijd verbaasd hoe weinig geluid het gevaarte maakt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden