Logeerhuizen met sluiting bedreigd
In het hele land moeten logeerhuizen voor kinderen met psychische problemen dicht. Behandelaars vrezen dat deze kinderen sneller in de psychiatrie belanden.
GGZ-instelling Yulius sluit haar zes logeerhuizen in de regio Rotterdam, waar maandelijks ruim veertig kinderen een weekend worden opgevangen, aan het eind van dit jaar. Het zorgkantoor van verzekeraar CZ, dat de AWBZ-gelden beheert waaruit de logeerhuizen worden betaald, vindt ze te duur. Ook de zes logeerhuizen van GGZ Breburg in West-Brabant gaan aan het eind van dit jaar dicht. Bij collega-instelling De Jutters in Den Haag gaat rond die tijd één logeerhuis dicht, het andere is voorlopig nog een half jaar open. De Amsterdamse instelling De Bascule sloot eerder al een logeerhuis in het Gooi. Het logeerhuis van GGZ Friesland, dat twee jaar geleden nog met sluiting werd bedreigd, is tot eind volgend jaar gered door extra steun van de zorgverzekeraar. "Maar een structurele oplossing is er niet", zegt Gea Boessenkool van GGZ Friesland.
De logeerhuizen worden veelal betaald uit de AWBZ, en in de nieuwe systematiek van deze volksverzekering krijgen de instellingen nog wel het verblijf van de kinderen vergoed, maar nog slechts gedeeltelijk de begeleiding door betaalde krachten. "Tenzij we alleen kinderen met een heel zware achtergrond opnemen, en dan zou het meer behandeling worden. Maar dat is een logeerhuis juist niet", zegt Boessenkool. Yulius-bestuurder Menting denkt dat de logeerhuizen landelijk tussen 20 en 30 miljoen euro kosten. "Op een totaal budget van zes miljard voor de GGZ is dat niet dramatisch veel, sluiting is een zwaktebod." Hij verwacht dat het verdwijnen van logeerhuizen ertoe leidt dat kinderen weer sneller naar de dagbehandeling in de psychiatrie zullen gaan. "En wat denkt u van de ouders die zich weer ziek melden? Dit zal de samenleving uiteindelijk alleen maar geld kosten."
undefined