Opinie

Logeerbeer

Anniek van den Brand is moeder van twee kinderen. (Merlijn Doomernik) Beeld Merlijn Doomernik
Anniek van den Brand is moeder van twee kinderen. (Merlijn Doomernik)Beeld Merlijn Doomernik

Iedere vrijdag verlaat een uitverkoren kleuter stralend het schoolgebouw. Aan de hand een boodschappentas op wieltjes met daarin de felbegeerde logeerbeer Snuffie. Dit weekeinde is de beurt aan dochter. Snuf mag mee naar ons. Maandagochtend móét hij terug naar school, bindt juf ons op het hart. Dan leest zij voor wat Snuffie het weekeinde heeft meegemaakt. Of wij dat dus even in het bijgeleverde schriftje willen noteren.

Anniek van den Brand

Omdat hij van dochter zo nodig op de rand van haar bord moet zitten, dondert de toch al niet zo frisse beer die vrijdagavond nog voor zessen in een bord pasta met tomatensaus. Een uur later kukelt hij in de wc. Daarom mag hij ook in bad. Vlak voor het slapengaan wordt hij in een onbewaakt ogenblik nog secuur ingesmeerd met een halve tube tandpasta. Liefdevol legt dochter de kleffe knuffel op haar kussen.

Ik had voor dit weekeinde dezelfde plannen als eigenlijk voor alle weekeinden: geen. Beetje thuis hangen, radio luisteren, naar de markt, naar Albert Heijn, kranten lezen en koken. En als het héél mooi weer is misschien een wandeling door de duinen. Maar alleen als het héél mooi weer is.

Onze tijdelijke huisgenoot is duidelijk meer gewend. Dat blijkt uit Snufs notitieboekje dat ik ’s avonds heel toevallig onder de eettafel vind. Er wordt verhaald over indoorskibanen, tropische zwembaden, hippe pannekoekenrestaurants, zeiltochten, kampeeruitjes op Texel en als klap op de vuurpijl een middagje gokken op Duindigt. Dat het geen bluf is, bewijzen haarscherpe kleurenfoto’s vol vrolijke ouders en lachende kinderen, met daartussen leuke tekstjes van geïnspireerde moeders. Beer Snuffie, tot dat moment een volkomen vrijblijvend project zonder noemenswaardige didactische of pedagogische waarde, verandert op slag in een proeve van bekwaam en betrokken ouderschap. Werk aan de winkel.

Het wordt een druk weekeinde. Voor de foto gaan de kinderen nog twee keer met Snuffie in bad, doen man en ik alsof we ons helemaal niet ergeren aan die smerige beer op tafel, bezoeken we het Tropenmuseum en – om het plaatje af te maken – rennen we ook nog een dierentuin binnen. Het schrijven, printen en plakken duurt tot diep in de nacht. De volgende dag vergeten we de beer mee te nemen.

Onlangs kreeg ik op het schoolplein een vader in het oog. Hij zag zijn dochter stralend naar buiten komen met aan haar hand een boodschappentas op wieltjes. „Néé, niet die rotbeer”, kreunde hij. „Daar gaat het weekeinde.” Ik knikte hem begripvol toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden