LOGBOEK STARTER NEDERLAND

Starter: de trouwdag

Vandaag geven drie paren elkaar het jawoord op het Groningse stadhuis. Vrijdag is de meest gekozen en een na duurste dag (zeshonderd gulden). Op zaterdag trouwen kost duizend gulden, de woensdagochtend is gratis. Die is al bijna volgeboekt tot april. De plechtigheid duurt een klein halfuur. Andere locaties in de gemeente: onder meer de middenstip van het FC Groningen-stadion en de Aa-kerk.

Bruid en bruidegom zijn zojuist uit een zwarte limousine gestapt. Ze wachten tot de bode de deur van de trouwzaal opent. Binnen vraagt de bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand de ongeveer vijftig aanwezigen op te staan. ,,En geef hun een applausje, dat loopt wat makkelijker.''

Zij draagt een paarse jurk met zwarte hoed, hij een donker kostuum. ,,U weet allebei wat 'tot de dood ons scheidt' betekent", zegt de ambtenaar. De dame en de heer, rond de zeventig jaar oud, zijn elkaars jeugdliefde, weet hij uit het voorgesprek. Ze verloren elkaar uit het oog en nu beginnen ze allebei aan een tweede huwelijk. Haar zoon en zijn dochter zijn de getuigen (minimaal twee, maximaal vier). De inleiding, de huwelijksvoltrekking, het voorlezen en tekenen van de huwelijksakte, het bezegelen van het huwelijk met ringen, de felicitatietoespraak van de ambtenaar - hij leest een gedicht van Toon Hermans over geluk - en het overhandigen van het trouwboekje duren samen twintig minuten. Daarna verplaatst het gezelschap zich naar de felicitatieruimte.

Dit bruidspaar koos niet voor een persoonlijke toevoeging aan de plechtigheid op het stadhuis. Maar steeds meer mensen doen dat wel, vaak op aanraden van de betrokken ambtenaar. ,,Ik zeg altijd: het is jullie trouwdag, niet de mijne. Geef maar aan wat je wilt, alles is mogelijk", zegt A. Ekelmans, die al 33 jaar huwelijken voltrekt. Meestal adviseert hij bruidsparen iemand uit eigen kring te zoeken die een toespraak houdt, ,,want ik leer ze natuurlijk niet echt kennen tijdens het voorgesprek''. Moet hij toch zelf de toespraak doen, dan laat hij zich door derden informeren over het bruidspaar. ,,De bruid zelf vertelt mij natuurlijk niet dat ze een ochtendhumeur heeft."

14.30. Op de klanken van 'Fly me to the moon' betreedt een jong stel, in een beige Mercedes naar het stadhuis gekomen, de trouwzaal. Zij is in het wit: lange jurk, korte mouw, los wit bontje om de hals, witte tule in het haar. Publiek: zo'n tachtig personen.

De hbo'ers van rond de dertig kennen elkaar al jaren. Na de plechtigheden vertelt de vrouwelijke ambtenaar dat de bruid de bruidegom eerst 'een rare snuiter' vond, dat zij hem 'in een aantal dingen nogal laks' vindt, en dat hij h r eerst 'zo'n spring-in-het-veld' vond. De ambtenaar vermeldt ook de hobbies van het paar: onder meer sport en uitgaan. Als een van de getuigen tekent, gaat de gsm van een genodigde. De moeder van de bruid voert een stukje op aan de hand van de begrippen vriendschap, liefde, genegenheid en verwondering.

Hem wordt ook weleens gevraagd 'of de hond mee mag': geen bezwaar. De ambtenaar vindt het een goede zaak om 'het feestje alvast een beetje te laten beginnen op het stadhuis', de sfeer mag naar het eind toe best wat losser worden. Dat past ook bij de tijdgeest: ,,Trouwen mag weer. Vier jaar geleden was het nog burgerlijk of truttig." De gemiddelde leeftijd is dertig, de meesten kiezen als locatie het stadhuis. Stellen die ook trouwen in de kerk, ziet Ekelmans weinig (vijf van de tachtig).

15.30. Muziek, een popsong: Say it's true. Beiden dragen een eenvoudige jurk in een donkere kleur, de een heeft een boeketje.

De vrouwen - de een begin, de ander eind dertig - laten hun partnerschap registreren, zoals dat heet. De handelingen zijn dezelfde als bij het sluiten van een huwelijk tussen man en vrouw. Het was een 'motje' grapt de ambtenaar (ook vrouw): een van de twee is zwanger. Ze kennen elkaar uit de kroeg.

Na verloop van tijd deed de een de ander 'een heus aanzoek'. Over het huishouden hebben ze weinig problemen: de een is een goede kokkin, de ander een prima schoonmaakster. ,,Dus dat zal wel goed komen."

Goedkope stoelen van Kwantum bij een dure eettafel

Starter: het interieur

DONDERDAG; 20:35 u

Op de terracotta muren in hun huurflat zijn ze na ruim twee jaar nu echt wel uitgekeken, vertelt Ellen Luteijn (25). In de vijfentwintig jaar oude tussenwoning die ze onlangs samen met haar vriend Ren' Ost' (27) kocht in de Dordtse wijk Sterrenburg en waar ze nog net voor het millennium intrekken, zullen de kleuren 'licht, rustig en tijdloos' zijn.

,,De leeftijd om achter elke trend aan te hollen, hebben we wel gehad. Nu we ons eerste huis hebben gekocht, kiezen we voor kwaliteit en duurzaamheid.'' Met de aankoop van het huis (vier slaapkamers en een grote zolder) was 280 000 gulden gemoeid. ,,We hadden het geluk dat de eigenaar er snel vanaf wilde. Dezelfde huizen gaan ook voor drie ton weg.''

Alleen het bed mag mee uit de flat, de andere meubels passen niet in hun nieuwe interieur, dat het best getypeerd kan worden als landelijk: donkere koloniale meubelen en ecrukleurige stoffering. In twee weken tijd hebben ze een compleet nieuw interieur gekocht, inclusief roomwitte keuken, pijnboomhouten vloerdelen, nieuw sanitair, een eet- en zithoek, dressoir en tv-kast.

Als ze alle uitgaven optelt, komt Ellen op een bedrag van gauw dertigduizend gulden. Alleen de keuken (13 000 gulden) is gefinancierd via de hypotheek, de rest konden ze zo betalen. ,,We hebben zeker een jaar gespaard. En we zijn ook heel veel zaken afgegaan om te kijken waar we het goedkoopst konden slagen. Zo hebben we een vrij dure eettafel met heel goedkope stoelen van maar 50 gulden. Die zagen we bij de Kwantum staan en ze pasten precies bij de tafel. Het hoeft ook niet allemaal duur te zijn. Ik vind het juist een sport om duur met goedkoop te mengen.'' De slaapverdieping is vooral in 'Ikea-stijl', dat wil zeggen goedkoop, praktisch en van een redelijke kwaliteit.''

Ellen is onderwijzeres op een basisschool. Ren' werkt meestal in het buitenland voor een baggerbedrijf: acht weken op, vier weken vrij. Daarom moesten alle aankopen voor het huis ook in zo'n kort tijdsbestek worden gedaan. Ze houden allebei van een 'gezellig en warm interieur'.

De keuze viel op koloniale meubelen, omdat die goed harmoniëren met de accessoires die René in het buitenland koopt. Ellen: ,,Hij heeft bijvoorbeeld een houten giraffe meegenomen, kostte daar 60 gulden. Heel apart, maar jammer genoeg zie je ze inmiddels ook al in Nederland opduiken. Alleen kosten ze hier wel 300 gulden.''

Ellen en René passen aardig in het beeld dat woonzaken schetsen van het kooplustige publiek. Veelal jong, geen gebrek aan geld en heel bewust bezig met het interieur. ,,Mix en match is erg in trek. Het combineren van duur met goedkoop, modern met antiek, kleuren en non-kleuren. Mensen durven weer te kiezen'', zegt Monique van der Reijden van het Perscentrum Wonen, dat de ontwikkeling van het interieur op de voet volgt en elk jaar de tendensen aangeeft die het wonen zullen beïnvloeden.

De balans sloeg de laatste tijd behoorlijk door naar minimalistisch en peperduur design.

Nu kiezen de mensen grofweg voor twee stijlen bij de inrichting van hun huis: landelijk of modern/design, de sfeer van het platteland of het stadsleven. Tijdloze kwaliteit moet het hedendaagse interieur uitstralen. ,,Of je nu kiest voor minimalisme of juist voor een landelijke stijl met mooie koloniale meubelen. Dat heel sobere is overigens wel op z'n retour, hoor. Het wordt allemaal weer veel kleuriger, vooral rood is sterk in opmars.'' Wat hem ook opvalt, zeker bij jonge stellen, is dat het allemaal in één keer goed en 'af' moet zijn. ,,Het interieur is zo belangrijk geworden, dat mensen geen concessies willen doen. Dertig- tot veertigduizend gulden geven ze zo uit voor de inrichting. Klanten nemen vaak een hogere hypotheek om mooie meubels te kunnen kopen.''

Het belangrijkste is nog altijd de woonkamer. Als die eenmaal goed is ingericht, volgen de andere ruimtes, om te beginnen de keuken. Maar het sanitair wordt ook steeds belangrijker, vaak in het verlengde van de slaapkamer. En dat houdt volgens het Perscentrum Wonen weer verband met de groeiende behoefte van de drukke en jachtige tweeverdieners aan relaxen. Daarbij gaat het niet meer alleen om de reiniging van het lichaam, maar ook van de geest. De badkamer wordt dan haast een meditatieruimte en de inrichting is daar ook naar.

Ren' Ost' en Ellen Luteijn trokken de landelijke stijl van de woonverdieping bewust niet door naar de badkamer, die een frisse en zuivere uitstraling krijgt. Wastafel en bad zijn wit, de tegels heel licht, haast poederig blauw en het badkamermeubel iets nadrukkelijker blauw. Hoe het precies wordt, is nog niet te zien, want de badkamer is nog in aanbouw. Ren' doet alles zelf met zijn vader, tot en met de plaatsing van de keuken toe. Maar Ellen heeft tot in de finesses voor ogen hoe het zal worden. ,,Als je zo bezig bent met je interieur, kijk je gewoon door alle rommel heen.''

Zeer gezien op de meubelboulevard

Starter: de uitgaven

ZONDAG; 14:30 u

Ze maken slechts 8,8 procent uit van de ruim 6,6 miljoen huishoudens in Nederland. Maar op de meubelboulevards zien ze ze graag komen, de jonge stellen tot 35 jaar die zich gaan settelen. De centrale branchevereniging Wonen heeft berekend dat ze vooral aan keukens, meubels, verlichting en houten vloeren veel meer geld uitgeven dan het gemiddelde huishouden. Jonge tweepersoonshuishoudens kochten in 1998 voor 1 411 gulden aan nieuwe meubelen, 282 gulden meer dan het doorsnee huishouden. Bij keukens liggen de gemiddelde bestedingen op respectievelijk 864 en 592 gulden en bij verlichting op 167 en 112 gulden. Houten vloeren zijn zeer gewild bij jonge stellen. Daar geven ze 206 gulden aan uit, 50 procent meer dan het gemiddelde huishouden. Aan gordijnen besteden ze een kwart meer (159 gulden), maar aan vitrages (27 gulden) weer een kwart minder.

De stijl van de meubelen van jonge stellen is vooral modern en eigentijds (54 procent), op afstand gevolgd door de categorieën klassiek en romantisch (17 procent), rustiek (11) en avant-garde en design (4). Ruim 28 procent van de meubelen wordt op een woonboulevard of in een woonwarenhuis gekocht.

Op zondag hebben we het helemaal gehad

Starter: de vrije tijd

ZONDAG; 11:30 u

Na een dag werken 's avonds ontspannen bij de televisie of in de sporthal. In het weekeinde eerst het corvee van boodschappen doen en huis schoonmaken en dan is er tijd voor leuke dingen: hobbies, uit eten of naar bioscoop en caf', op bezoek bij familie en vrienden. Dat is de gemiddelde vrijetijdsbesteding van getrouwde of samenwonende twintigers tijdens steekproef in het centrum van Veenendaal.

Voor culturele bezigheden of het volgen van een cursus hebben de meesten geen puf meer. ,,Het is vooral veel relaxen in mijn vrije tijd'', zegt Jenny (26), administratief medewerker en samenwonend. ,,Film kijken, lezen en bellen met vriendinnen en familie. In het weekend gaan we meestal één avond uit, naar het caf'. Op zondag doen we niet zoveel.''

Henk (31) doet 's avonds en op zaterdagochtend meestal wat hij overdag ook doet: schilderen, maar dan ,,voor m'n eigen portemonnee''. Zaterdagmiddag vissen als het aardig weer is en op zondag twee keer naar de kerk en op bezoek bij ouders en schoonouders. Merel (29), intercedente bij een uitzendbureau, gaat met haar man veel uit eten in restaurants of bij vrienden. Voor haar werk moet ze soms in de avonduren een cursus volgen. ,,Dat valt niet mee na een lange werkdag. Gelukkig worden die cursussen steeds vaker onder werktijd gehouden.'' Dan is er 's avonds ook tijd om te zwemmen, hard te lopen of gewoon televisie te kijken. ,,Als we een videoband huren, is dat meestal drama of comedy.''

Joris (27) heeft vanwege zijn baan in een winkel regelmatiger werktijden dan zijn vriendin, die bij een IT-bedrijf werkt. 's Avonds doet hij het huishouden. ,,We eten pas om acht uur. Nog wat praten, een film kijken, bij voorkeur een thriller, dan is de avond wel voorbij.'' 's Zaterdags doet zijn vriendin het huishouden en kan Joris wat andere klusjes doen. ,,'s Zondags zijn we of helemaal kapot of we gaan met de auto op pad en zien wel waar we uitkomen.''

Simone (29, getrouwd) maakt als bedrijfsadviseur werkweken van zestig uur en werkt dus ook vaak 's avonds. ,,E'n keer per week doe ik korfbaltraining. Dat is tegenwoordig van negen tot tien uur, een goeie tijd. En dan gaan we nog één of twee keer per week uit eten. Op zaterdag doen we de boodschappen en gerichte aankopen. Voor het huis hebben we gelukkig sinds kort een werkster.''

Victor (34, samenwonend, werkt in de metaalindustrie) is gek op motorrijden, ,,een heel grote hobby waar we in het weekeinde meestal mee bezig zijn''. Uitslapen is op zaterdag en zondag vaste prik na een week werken. Zijn werktijden liggen vast, zodat er 's avonds tijd is voor tafeltennis en met de computer grafische ontwerpen maken.

Een eigen huis van drie ton

Starter: Het onderdak

1998 - 1999

Jongeren zijn onder de anderhalf miljoen huishoudens die in 1998 een huis wilden kopen een relatief kleine groep (13 procent). Jonge huizenjagers zijn vaak tweeverdieners met een auto, het gemiddelde netto jaarinkomen was in 1998 64 000 gulden. Eenderde van de 18- tot 30-jarigen denkt makkelijk aan een koophuis te kunnen komen, de helft van hen vindt het aanbod te duur.

Een jonge alleenstaande of stelletje is bereid 36 000 gulden spaargeld in een eerste eigen huis te steken. Als ze al een huis hebben, kunnen ze 59 000 gulden spaargeld en geld uit de huidige woning in een nieuw huis steken. Zitten ze in een huurhuis, dan wil bijna iedereen alleen verhuizen als ze iets kunnen kopen.

Het eerste eigen huis mag 295 000 gulden kosten. Flats of appartementen zijn niet geliefd, 86 procent van de jonge huizenjagers wil een eengezinswoning. Liefst in de stad, m't tuin. De verhuiswagen hoeft niet ver te rijden, iets meer dan de helft zoekt een huis in de gemeente waar ze nu wonen. Nog eens een vijfde zoekt ook in naburige gemeenten, slechts 18 procent wil verder weg.

Het ideale huis van starters heeft vier of vijf kamers (exclusief de keuken en de badkamer), een woonkamer van minimaal 36 vierkante meter en een slaapkamer van 14 vierkante meter. Een extra kamer op de begane grond is geen must, en op welke verdieping de badkamer ligt maakt al helemaal niet uit.

Als de makelaar met een huis op de proppen komt dat niet aan de wensen voldoet, zijn jongeren bereid op bepaalde punten toe te geven. Tachtig procent is bereid dan meer geld neer te tellen. Een ander architectuurtype dan gewenst of het ontbreken van een garage geven de minste reden om te weigeren. Maar willen ze een eengezinswoning met tuin en komt de makelaar met een flat in de binnenstad, dan wacht twee derde liever op een volgend aanbod.

Bron: onderzoek Huizenkopers in Profiel van NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars en TU Delft, peiling over 1998.

Minder geboorten en meer sterfgevallen

aantal inwoners

ZATERDAG; 00:01 u

Op 1 januari 2000 zal Nederland 15,862 miljoen inwoners tellen. Dit verwacht het CBS op basis van maandcijfers tot en met oktober 1999.

Dat zijn bijna één miljoen mensen meer dan in 1990, ofwel het aantal inwoners van Amsterdam en Utrecht bij elkaar.

Meer dan de helft hiervan bestaat uit niet-westerse allochtonen. Op dit moment wonen er 1,4 miljoen mensen in Nederland die als immigrant naar hier zijn gekomen. Zestig procent van hen komt uit een niet-westers land.

Het aantal autochtonen en westerse allochtonen is met 400 000 toegenomen.

Uit cijfers van het CBS blijkt verder, dat de bevolking in Nederland in de 20ste eeuw met 11 miljoen is gegroeid.

Aan het eind van de volgende eeuw zullen er naar verwachting ruim 17 miljoen mensen in Nederland wonen. Die vermindering van de groei wordt veroorzaakt door een sterke toename van het jaarlijkse aantal overledenen, van 140 000 nu tot 220 000 halverwege de volgende eeuw. Daar weegt het jaarlijkse aantal geboorten niet tegenop.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden