Lofzang op To Sang

Foto's van To Sang zijn te zien op het fotofestival Noorderlicht, 7 oktober t/m 5 november, in Der Aa-Kerk, Akerkhof, Groningen. De selectie uit het archief van To Sang werd samengesteld door Frido Troost en Willem van Zoetendaal. Het bijbehorende fotoboek verschijnt 1 november bij stichting uitgeverij Basalt, tel. 020-6249802, fax 020-4202796, prijs ¿ 34,50, isbn 90-75574-02-9.

JAFFE VINK

Joods, Turks en Koerdisch binnen tien meter, gevolgd door Shere Punjab Textiles, een textielwinkel van sikhs. Als ik de Saenredamstraat passeer, lokken de Indonesische specialiteiten van Sari Citra, de coffeeshop New Times en de Euro Andina Reizen. Aan de andere kant, in de Gerard Doustraat, zijn de uithangborden zichtbaar van 't Kaasboertje, ijzerhandel G. W. de Haan en Casa Molero, 'import uit Spanje, Portugal en Italië'.

Vlakbij het pleintje waar het begin is van de grootste markt van Nederland, de Albert Cuyp, zijn drie schoenwinkels samengeklit: de Schoen Expres, Bristol en Footlocker, 'shoes for all sports'. Om de hoek bevindt zich de oudste fourniturenzaak van Amsterdam, die pas haar 100-jarig jubileum heeft gevierd, met kameelhaar, plaklinnen, paardehaar, voering, knopen, raffia, lint, band en kant, naast de shoarma-grillroom Shalom en de beroemde pannenwinkel van Duikelman.

Op deze hoek van het pleintje - dat geen naam heeft gekregen en geen idee van schoonheid - staat een mooie wc-krul die een penetrante geur afscheidt, naast de taxi-standplaats, stapels vuilnis, de zwervers en alcoholisten zittend op de geelbetonnen anti-auto blokken bij de glasbakken en het transformatorhuisje van het Gemeentelijk Energie Bedrijf, volgeplakt met posters die Ladies night aankondigen, met optredens van Chainsaw, Undercover, Pac, Kid, Mad Flavor, F.D.N.A. en Jay-O, en andere posters die Motjo Pokoe Boto aankondigen, met Koropina, Djibrie en de Kolibrieband; voorverkoop bij Afro Fashion in de Haringpakkersteeg. Vervolgens kom ik langs café Pico, Toko Ramee en Faja Lobie. Aan de overkant is de snoepwinkel van meneer Jamin.

Ik ben nu, na een wandeling van twee minuten, bij het kruispunt van de Ferdinand Bolstraat en de Albert Cuypstraat, waar de Duitse en Amerikaanse handelsgeest op de hoeken prijkt: 'lingerie en foundation' van Hunkemöller en de hamburger- en patatzaak van McDonald's. Ik sla rechtsaf de Albert Cuypstraat in, het gedeelte zonder markt. Daar is scharrelslager Olijve, naast Marowijne met zijn originele Kantonese keuken, Kismet met Anatolische en Balkangerechten, Börek ve Tatlicisi, Cambodja City, gespecialiseerd in Vietnamese en Thaise gerechten, reisbureau Khan Travels, Priya Palace, 'de eerste Punjabi Indian Restaurant in Amsterdam', Lokanta Ceren ('Jonge Hertje'), Suhail, groot- en kleinhandel in afro-cosmetica, pruiken, vlechten en alle soorten wave haar, naast de drogisterij van A. Bremer. Op de etalage van een naamloze winkel met Indiase waar hangt de aankondiging van een lezing in Oibibio van Sant Kirpal Singh van de Unity of Man over 'Karma, astral dangers and the way out'.

Langzaam nader ik To Sang, na een wandeling van zo'n tweehonderd meter. Eerst passeer ik nog het Surinaams-Chinees afhaalcentrum Albina, eethuis Mok Sam, goud-en zilversmid Sang Sang, juwelier Gowtu Kondre en het Fast Food House met Sur. Chin. Ind. specialiteiten - dan ben ik bij fotostudio To Sang.

Iedereen - of bijna iedereen - die deze eethuizen, bazaars, winkels, restaurants, uitdragerijen, kwarrels, tenten en handelshuizen bezoekt, in deze wijk die de namen draagt van beroemde Hollandse schilders, komt vroeg of laat bij To Sang op de foto. En dan vraagt To Sang: 'Wat wilt U? De Alpenweide?'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden