Lof voor lobby van Cameron

Een greep uit de internationale reacties op de gebeurtenissen in Libië. Hoe kijken andere landen naar de VN-resolutie en de uitvoering ervan?

Maaike Veen | Londen

De littekens van de oorlog in Irak zijn nog vers en de aanhoudende aanwezigheid in Afghanistan is omstreden, maar dat weerhield de Britse premier Cameron er niet van om bijna drie weken geleden als een van de eerste internationale wereldleiders te pleiten voor een no-flyzone. Hij was net terug van een diplomatieke tour door de Golf en Egypte met in zijn kielzog Britse wapenfabrikanten. Dat kwam hem op veel kritische vragen te staan midden in de Arabische lente.

Veel bijval voor een no-flyzone kreeg hij ook niet. ¿Praatjes uit de losse pols¿, reageerde de Amerikaanse minister van defensie

Robert Gates. Nu wordt zijn

succesvolle diplomatieke lobby voor de VN-resolutie niet alleen in eigen land geprezen, maar ook

door de Amerikanen, die zich er lange tijd niet over uitlieten.

Maar enig spoor van triomf was afwezig toen hij het Lagerhuis vrijdag toesprak, acht jaar en een dag nadat Blair daar zonder VN-resolutie op zak zijn pleidooi voor de invasie van Irak hield. In een steek onder water naar Blair zei hij dat de landsadvocaat het kabinet had geadviseerd en dat ministers zijn advies hadden besproken.

Cameron hoeft zich geen zorgen te maken over stemming over de resolutie, vandaag in het Lagerhuis, want die wordt algemeen gesteund. Meer dan tien dagen geleden bleek al uit een opiniepeiling dat slechts een vijfde van de Britten tegen het sturen van vliegtuigen was. Mensen vragen zich wel bezorgd af wat er volgt na de aanvallen op de luchtafweersystemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden