naschrift

Loek van den Bos (1960-2018) trainde het liefst straatschoffies

Beeld Sacha Wunderink

Na zijn plotselinge overlijden stroomde de Zwolse boksschool Loekie's Gym vol met een kleine duizend (oud-)leerlingen, vrienden, familie en bekende vechtsporters. Om Loek van den Bos, opgebaard midden in zijn eigen boksring, hun respect te tonen. 

Loek nam in vele levens een centrale plek in: als vriend, coach, mede-sporter en als persoonlijk begeleider. Naast de sportschool in de Zwolse achterstandswijk Holtenbroek opent dit jaar het nieuwe pand van 'No-nonsensezorg', waar Loek - en zijn vrouw Francien met wie hij alles samendeed - plek bieden aan veertien jongeren en jongvolwassenen met psychosociale en psychiatrische kwetsbaarheden.

Loek herkende zich in die jochies. Zelf was hij ook geen lieverdje geweest. En hij wist als geen ander hoe hard hij had geknokt om te komen waar hij nu was. Loek groeide op in een arbeidersgezin met twee broers en een zus. Zijn vader werkte in een fabriek, zijn moeder in een naaimachinewinkel. Loek hield altijd al van sporten, hij begon met karate en later kwam daar kickboksen bij. Ook was hij dol op dieren, hij kon eindeloos zoeken naar eieren en probeerde kraaien te vangen.

Op een dag hoorde zijn moeder zoveel kabaal uit zijn zolderkamer komen, dat ze toch maar even ging kijken. Loek had besloten kippen te gaan houden. Zijn moeder, die haar jongste zoon weinig ontzegde, zag het door de vingers. Hij mocht dan verwend zijn, hij kreeg ook gerust met de mattenklopper als hij iets had uitgespookt.

Ineens zwanger

Loek ontmoette in het sportwereldje de fanatieke Francien Geene. Zij was 14, hij 16. Tegen de wens van zijn ouders, die liever een braaf, net meisje wilden, kregen ze vaste verkering en gingen ze vlot samenwonen. Eerst in een flat, daarna kochten ze een woonboot. Juist omdat iedereen het hem afraadde, zette Loek dat plan door. Ook al moest op zondag de kachel standaard uit, omdat ze geen geld meer hadden voor brandstof.

Loek en Francien

Francien gaf in die tijd aerobic- en fitnesslessen en deed mee aan diverse missverkiezingen. Ze won geregeld; zo was ze Miss Fitness en Miss Holland in 1983. Loek pakte alles aan om geld te verdienen, hij werkte als timmerman, bouwopzichter en postsorteerder. Bij de post bleef hij 25 jaar werken in de vroege ochtenden. Al hun vrije tijd ging op aan trainen, soms wel twee keer per dag. Dus toen Francien ineens zwanger bleek, schrok Loek zich wild. Hij verweet haar dat ze de pil was vergeten, maar toen Ricardo eenmaal geboren was, vond hij het prachtig.

De twee droomden al langer van een eigen sportschool, maar de komst van de baby gooide roet in het eten. Twee jaar later konden ze ineens de woonboot goed verkopen en met die opbrengst en een extra lening verbouwden ze een hal in de Zwolse binnenstad. 

Geen buitenlands gebrabbel

Vanaf het begin was Loekie's Gym een succes, mede omdat Loek als eerste in de regio zijn lerarendiploma kickboksen haalde. Bij die opleiding in Amsterdam leerde hij bekende kickboksers kennen als Rob Kaman en André Mannaart. Hij haalde hen geregeld naar Zwolle om in zijn boksschool clinics te geven. Aan wedstrijden deed Loek niet, dat vond hij te risicovol. Als het mis zou gaan, wie moest dan de zaak draaiende houden?

In zijn eigen boksring was Loek op zijn plek. Hij vond het fantastisch beschadigde straatschoffies te coachen. Hij had speciaal hiervoor een opleiding toegepaste psychologie gevolgd. Hij gaf ze structuur, discipline en deed aan heropvoeding. Bij Loek moest je het niet wagen te laat te komen en er werd alleen Nederlands gesproken. Hij wilde geen buitenlands gebrabbel onderling, daar was hij heel streng in.

Zo dwong Loek respect af en werd hij voor velen een vaderfiguur. Toch was het niet de imposante, stoere verschijning die de jongens en meiden in het gareel hield, eerder zijn betrokken, invoelende kant. Loek was een allemansvriend. Een oud-leerling noemde hem de 'zonneman', vanwege zijn positieve insteek en goedlachse aanpak.

Jaren later trainde Loek zowel zijn zoon Ricardo als zijn dochter Salaysa, die praktisch in de sportschool opgroeiden. Beiden boksten op wereldniveau en trainden bij internationale vechtscholen. Vaak reisde Loek de hele wereld over om ze aan te moedigen. Wat was hij trots toen Ricardo meermaals wereldkampioen werd en Salaysa vorig jaar privétraining kreeg bij bokslegende Floyd Mayweather in Amerika - het regende dan filmpjes en foto's.

Francien, Loek, Ricardo en Salaysa

Pittig briefje

Loek leerde zijn kinderen (en nog weer later zijn kleinkinderen) nooit op te geven, zich niet op de kop te laten zitten, maar ook een eerlijke wedstrijd te boksen. Keihard op de man spelen, daar hield hij niet van.

Iets anders waar Loek een bloedhekel aan had, was onrecht. Zoals na de zoveelste discussie over regels en eisen van de gemeente, dan sloeg hij weleens uit woede tegen een bord bij het stadhuis. En toen ze na tien jaar hun sportschool in de binnenstad uit moesten, omdat de hal een andere bestemming kreeg en de nieuwe locatie - waar al een aanbetaling voor was gedaan van 30.000 gulden - op het laatst niet doorging, verloor Loek pas echt zijn geduld. Hij was er niet trots op dat hij die avond langs de woning van de wethouder reed en een pittig briefje door de deur schoof, maar spijt had hij ook niet.

Waar hij zich de laatste jaren ook over opwond waren de steeds agressievere jongelui die hij als uitsmijter bij uitgaanscentrum Kisteman in Staphorst trof. Loek werkte er 35 jaar en ineens was het welletjes, niet omdat hij zichzelf te oud vond, maar vanwege die steeds grotere monden.

Dumpertfilmpje

Vorig najaar werd dat duidelijk toen een filmpje van Loek op de website Dumpert verscheen waarop te zien was dat hij een klap uitdeelde aan een bezoeker. De beelden werden bijna een miljoen keer bekeken. Loek vond dat filmpje juist mooi en reageerde in de pers: 'Ik ben er niet trots op, maar ik sta er nog wel achter en ik schaam me er niet voor. Ik had die jongen er al twee keer eerder uitgezet die avond, hij was ontzettend lastig en vervelend. Het was genoeg geweest, dan moet je een beslissing nemen en dit was op dat moment voor mij de juiste. Anders verlies je je geloofwaardigheid als portier'.

Loek had het idee dat hij overal voor moest vechten, maar deed alles samen met Francien, de pittige van het stel. Samen vormden ze een ijzersterk duo. De boksschool die in 1998 neerstreek in de wijk Holtenbroek waar Loek opgroeide, werd opnieuw een veelbezochte plek voor allerhande jeugd. Vooral de echte boksring trok veel bekijks. Maar ze wilden meer betekenen, dus kwam er het Sportieve Buurthuis voor buurtkinderen die wel wat extra aandacht konden gebruiken en binnenkort het zorgcomplex No-nonsensezorg.

Het was Loek die eind juni de onofficiële opening deed, de eerste vijf jongeren wonen er al. Het waren zware maanden geweest. Loek lag geregeld wakker van de grimmige protesten uit de buurt, het gedoe over het al of niet plaatsen van een hek en alle paperassen. Naar buiten toe was Loek een en al begrip, maar van binnen vrat het aan hem. Hij was een piekeraar.

Loek liet deze zomer nog een hartfilmpje maken; alles leek in orde. Als altijd ging hij door met trainen, ook dat weekend in half augustus met zijn neef Leroy. Maar die maandag zakte Loek in elkaar, in de armen van Francien. Hij overleed aan een hartstilstand. De sportschool gaat eind september wel weer open. Zoon Ricardo zet het levenswerk van zijn vader voort.

Loek van den Bos werd geboren op 15 februari 1960 in Zwolle, en overleed op 13 augustus in diezelfde stad.

In Naschrift beschrijft Trouw het leven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen. 

Een tip voor Naschrift? Mail naar naschrift@trouw.nl Of per post naar Trouw/Naschrift, postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden