Lochemse roeken kraaien victorie

Vogelkolonie ontzien in plannen voor ontsluiting gemeente

Nederlands grootste kolonie roeken heeft een nieuw rondwegtracé in Lochem afgedwongen. De route die nu is gekozen ontziet hun woongebied, zo werd gisteren bekend. De beschermde vogels nestelen nabij het station en houden een nieuwe rondweg om het Achterhoekse stadje tegen. De politiek steggelt al sinds 1990 over verlegging van de provinciale weg N346. Niemand besefte in 2010, toen een politiek compromis werd bereikt, dat deze kraaiachtigen de aanleg zouden dwarsbomen.

Lochem is Nederlands roekenhoofstad volgens de vogeltellers van Sovon. De roeken nestelen precies waar provinciale wegen, het Twentekanaal en de spoorlijn Zutphen-Hengelo elkaar raken. Ze leven in kolonies. Veertig jaar geleden nam de nationale roekenpopulatie af. Nu gaat het beter met de roek, die veel in Oost-Nederland voorkomt. Veel Lochemmers ondervinden overlast van deze luidruchtige vogels. In 1990 spoot de brandweer ze, tot woede van vogelliefhebbers, al uit de bomen.

Maar het Rijk krijgt zijn zin: de roeken blijven. In 2010 werd geen Rijksontheffing verleend om 50 van de 500 Lochemse roekennesten te mogen verwijderen. CDA-Kamervragen hielpen niet. Er moest een roekenverplaatsingsplan komen. Kosten: 57.500 euro. In 2012 vernam Gelderland dat er, verplaatsingsplan of niet, toch geen ontheffing zou volgen, omdat niet alle alternatieve wegtracés waren onderzocht. De provincie stopte daarop het plan voor een rondweg.

Het doorgaand verkeer ondervindt inmiddels overlast door de roekendiscussie. In Lochem staan veel fabrieken die steeds meer verkeer trekken. De oude Lochemsebrug in de N346 is te zwak bevonden door Rijkswaterstaat. Daarom zijn afgelopen zomer bij de brug verkeerslichten geplaatst, opdat maar één rijrichting per keer het Twentekanaal kan oversteken. De brug ligt bij het station. Dat geeft soms flinke files.

Bestuurders in Gelderland en Lochem zijn dolblij met de alternatieve N346-route die roeken omzeilt en Lochem van verkeersproblemen verlost. Provinciale Staten en de Lochemse gemeenteraad nemen dit voorjaar een definitief besluit. Nu al is de Lochemse raad erg kritisch op het Rijk dat andere goederenroutes door deze gemeente drukker wil maken. De lokale spoorlijn, die op de nominatie staat Betuweroute-Noord te worden, loopt immers ook pal langs de beschermde roekenkolonie.

Bovendien bouwt Rijkswaterstaat bij Eefde (gemeente Lochem) een tweede sluiskolk in het Twentekanaal. Ook daar zit een roekenkolonie. Rijkswaterstaat wil er snel vanaf. Maar de Lochemse raad nam onlangs een motie aan om wat meer tijd te nemen voor de sluisplannen. De rijksdienst loopt op gemeentelijke besluitvorming vooruit, stelt de raad, door de roeken alvast weg te jagen.

Veel overlast
Roeken zijn kraaiachtige vogels. Ze komen in Nederland vooral aan de oostgrens voor. Het zijn sociale vogels die massaal nesten naast elkaar bouwen. Lange tijd stierven ze in groten getale door de inname van landbouwgif. De populatie staat nu weer op 64.000 broedparen, stelt de Vogelbescherming. Roeken veroorzaken in woongebieden vaak overlast door hun gekrijs en hun uitwerpselen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden