Lobke Berkhout wil ervaring op jeugd overdragen

Succesvol zeilproject ontmanteld

Vier weken nadat zeilster Lisa Westerhof met brons behangen de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen had meegemaakt, vloog ze met haar Boeing 737 over het Olympisch Stadion van Londen. Vanuit de cockpit zag ze over de rechtervleugel het slotfeest van de Paralympische Spelen.

Vier jaar eerder had de pilote de olympische ploeg van Peking teruggevlogen naar Amsterdam. Ze had na Athene 2004 haar sportcarrière eraan gegeven voor een maatschappelijke loopbaan bij de KLM. Veel te vroeg eigenlijk, zo vond ze zelf. Ze had het gevoel niet alles uit haar sportcarrière te hebben gehaald.

Enkele maanden na Peking werd ze door Lobke Berkhout gevraagd of ze als stuurvrouw bij haar in de 470 wilde plaatsnemen. De succesvolle Nederlandse zeilster had in Peking met Marcelien de Koning zilver gewonnen en achtte zich in Londen kansrijk voor goud. Westerhof aarzelde niet, maar wist meteen dat Londen voor haar het definitieve sluitstuk zou zijn van haar sportieve carrière.

Dat stond voor Berkhout nog allerminst vast. Nadat het duo in Londen brons hadden gewonnen, wilde Berkhout eerst even afstand nemen van de sport. Wist ze zeker of ze nog vier jaar lang vol in een nieuw project kon stappen om in Rio die ene nog ontbrekende medaille te winnen? Nee dus.

Zaterdag werd in Zandvoort, met uitzicht op zee, het succesvolle zeilproject 470 totaal ontmanteld. Niet alleen Berkhout (31) en Westerhof (30) stoppen, ook hun coach Jacco Koops trekt zijn handen ervan af. De laatste neemt voor het watersportverbond wel een andere grote klus op zich: die van de nieuwe olympische disciplines Kitesurfen, Mackay FX en de gemengde boot Nacra 17. Binnenkort treedt Koops naar buiten met innovaties daarvoor, die Nederland in Rio kansrijk moeten maken voor eremetaal.

Berkhout kwam uit Londen met een ander gevoel terug dan vier jaar geleden uit Peking. Na haar olympische zilver in de wateren van Qindao was ze ervan overtuigd dat in Londen ook de titel haalbaar moest zijn. In Londen ontbrak echter de gewenste harde wind en de flow. Als derde werd de olympische regatta geopend, en halverwege was het meer een illusie geworden.

"Brons was in Londen het hoogst haalbare, en ik ben er net zo blij mee als met het zilver van Peking", aldus Berkhout. "In Londen zijn Lisa en ik al tot de conclusie gekomen dat het niet beter zal worden. Het is niet realistisch om er nog eens vier jaar voor 200% energie in te stoppen en goud te verwachten."

Berkhout gaat niet verloren voor de sport. Waar Westerhof na de Spelen zo snel mogelijk weer fulltime als piloot aan het werk ging, daar is Berkhout bij de Johan Cruyff University een studie internationaal sportmanagement begonnen. Zaterdag nog volgde zij colleges, voordat ze naar Zandvoort toog om het afscheid van de actieve topsport met een groot feest in een strandtent te vieren. Voorts gaat ze werken voor het managementbureau Xpeditiongold van haar partner Dennis van der Laan.

"Sport is mijn passie, of ik nu zelf zeil of dat ik Marianne Vos winnend over de finish zie komen. Ik wil dicht bij de sport blijven, of ik daar nu veel geld mee verdien of niet. Ik wil mijn kennis en ervaring overdragen op talentvolle jeugd, in zeilen en andere sporten. Zo begeleid ik bij Stichting Sporttop van Jochem Uytdehaage al atlete Dafne Schippers. Wij werken anders dan de andere managementbureau's. We richten ons niet alleen op financiële steun, maar vooral op mentale support."

Alleen olympisch goud ontbreekt op erelijst

Lobke Berkhout is de succesvolste zeilster uit de Nederlandse geschiedenis, en internationaal in de 470-klasse. Daarin won ze vijf wereldtitels en zilver en brons op de Olympische Spelen. Dat zilver en drie wereldtitels (2005, 2006, 2007) won ze met Marcelien de Koning. Met Lisa Westerhof vormde ze na Peking het

Dream Team

, dat twee wereldtitels (2009 en 2010) en olympisch brons in Londen won.

De vijfvoudige wereldkampioene ontbeert olympisch goud, dat had ze in Londen willen winnen. Vanaf 2011 kampte het duo echter met tegenslagen. Westerhof kreeg de ziekte van Pfeiffer, die het team ver terugwierp. De tiende plek op de WK eind vorig jaar in Perth werd als een geweldige deceptie ervaren. Dit jaar werden de wereldbekers van Miami en Hyères gewonnen. Bij het WK in Barcelona was er een derde plaats. Vervolgens brak Berkhout in de boot haar duim.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden