Lobbyende oud-minister moet voorzichtig zijn

Minister Bert Koenders (buitenlandse zaken) vindt dat oud-bewindspersonen zeer voorzichtig moeten zijn met lobbyactiviteiten bij hun oude ministerie. Dat wordt snel onzuiver, aldus Koenders zaterdag in het radioprogramma 'Kamerbreed'.

Koenders reageerde op het verhaal over oud-minister Ben Bot in NRC Handelsblad. Bot zou bij het departement hebben geprobeerd een verklaring van geen bezwaar te krijgen voor de export van marineschepen van scheepsbouwer Damen. Hij zou dat gedaan hebben in een gesprek met minister Lilianne Ploumen (buitenlandse handel) dat hij voerde als bestuurder van de Wereldomroep. Ploumen zou daarover hebben geklaagd bij Damen. De lobbyistenorganisatie BVPA heeft als stelregel dat een lobbyist van tevoren aankondigt wat het onderwerp van gesprek is. Bot was minister van buitenlandse zaken van 2003 tot 2007.

Koenders denkt niet meteen aan nieuwe regels om dit soort situaties te voorkomen. "Ik weet niet of regels altijd helpen. Het gaat erom dat er transparantie is en dat zaken niet door elkaar gaan lopen." En: "Ik heb Ben Bot hoog zitten. Ik zou hem willen oproepen terughoudend te zijn."

In een weerwoord noemt ex-minister Bot de beschuldiging onterecht en hij spreekt tegen dat hij de 'fatsoensregels' heeft overtreden.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil meer transparantie over lobbywerk en heeft voorgesteld dat bij iedere wet staat aangegeven met welke lobbyisten is gesproken en of hun advies is terug te vinden in het voorstel. "Als lobbyisten in het nieuws komen, gaat dat geregeld gepaard met de geur van onzuivere verhoudingen, vriendjespolitiek, belangenverstrengeling en schimmige praktijken", weten de Kamerleden Lea Bouwmeester en Astrid Oosenbrug.

BVPA, de organisatie van lobbyisten, vindt dat nuttig en wil dat ook de contacten van de leden met politici in de Tweede Kamer openbaar worden. "Van onbegrip over lobby-contacten hebben lobbyisten last, het schaadt het imago van ons nobele werk", vindt voorzitter Jaap Jelle Feenstra.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden