Lloyd's opent een 'satelliet' in Brussel

BREXIT | Het oer-Britse Lloyd's begint een nieuwe verzekeraar op het vasteland van Europa.

Een dag nadat de Britse premier Theresa May haar afscheidsbrief in Brussel liet bezorgen, kondigde de oer-Engelse verzekeraar Lloyd's of London aan een vestiging te openen in die stad. Het aantal banen dat Londen verliest is te overzien, tientallen volgens topvrouw Inga Beale. Toch is het niet niks: voor het eerst in zijn 329-jarige bestaan begint Lloyd's een verzekeraar op het vasteland.


Dat is noodzakelijk wil Lloyd's na het vertrek van Groot-Brittannië z'n diensten kunnen blijven aanbieden in de 27 resterende landen van de Europese Unie. Daarvoor moet het zich registreren en laten reguleren in die gemeenschappelijke markt. In januari 2019 moet de volle dochteronderneming in bedrijf zijn. Lloyd's wacht de onzekere onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië de komende twee jaar liever niet af.


Het werd Brussel omdat Lloyd's er een betere klik had met de toezichthouder dan in Frankfurt, Amsterdam, Dublin of Luxemburg, dat onlangs verzekeringsreus AIG binnenhaalde. Bovendien zit Brussel vol talentvolle potentiële werknemers en is de stad goed bereikbaar, zei Beale. Wat ook meespeelde was de vraag hoe gering de kans is dat een land in de toekomst mogelijk uit de EU stapt.


Lloyd's of London lijkt een gewone verzekeringsmaatschappij, maar is in werkelijkheid een complexe en besloten marktplaats waar verzekeraars en klanten elkaar treffen. Wereldwijd heeft Lloyd's duizend mensen in dienst, van wie 700 in Groot-Brittannië, maar indirect zet het via de marktplaats meer dan 30.000 mensen aan het werk.


"Uniek voor Lloyd's is dat het nu in Brussel geen marktplaats opricht, maar een verzekeraar", zegt Ralph van Helden van het Lloyd's-kantoor in Rotterdam. "In Brussel worden straks de verzekeringen afgedekt die in de 27 EU-landen worden afgesloten." Die vestiging staat als een satelliet in verbinding met Londen. "De risicoanalisten in Londen krijgen twee pennen. Bij een Europees contract pakken ze hun Brusselse pen."


In 2015 haalde Lloyd's in de interne Europese markt 3,4 miljard euro op aan verzekeringspremies. Gisteren maakte de verzekeraar bekend over 2016 2,4 miljard euro winst te hebben geboekt.


De roemruchte geschiedenis van Lloyd's begon in 1688 in het koffiehuis van Edward Lloyd's aan Tower Street in Londen, een ontmoetingsplaats voor reders, kapiteins en financiers. Het werd de vaste plek om schepen en ladingen te verzekeren. Lloyd's groeide uit tot een begrip in de verzekeringsbranche.


Naast Lloyds kijken meer financiële instellingen naar het vasteland nu Groot-Brittannië het brexitproces formeel in gang heeft gezet. Zo meldde persbureau Bloomberg dat de Amerikaanse bank JPMorgan Chase in gesprek is over de aankoop van een kantoorpand voor duizend werknemers in Dublin.

Van Titanic tot dolly parton

Het eeuwenoude Lloyd's is een innovatieve verzekeraar. In 1904 waren ze de eerste met een autoverzekering ('ship on land' stond in de polis), zes jaar later gevolgd door de allereerste vliegverzekering. De succesvolle vlucht over de Atlantische Oceaan van Charles Lindbergh in 1927 werd verzekerd voor 18.000 dollar. Aan de Titanic, de oceaanstomer die op 14 april 1912 zonk, verloor het 1 miljoen pond, zo'n 110 miljoen euro nu. In recente tijden haalde Lloyd's het nieuws met lichaamsdelen: de handen van Rolling Stones-gitarist Keith Richards werden verzekerd voor 1,5 miljoen euro, de borsten van Dolly Parton voor 4,4 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden