LLinkse ruzie

Omroep LLink is na drie maanden uitzenden op Nederland 3 al verstrikt geraakt in een interne ruzie. Hoofdrolspelers: directeur Anna Visser en Niko Koffeman, voorzitter van de raad van toezicht. De raad van toezicht van LLink wil dat programmamakers gaan samenwerken met milieuorganisaties zoals de Dierenbescherming. Maar de medewerkers onder aanvoering van directeur Anna Visser verzetten zich daartegen, zij willen onafhankelijke programma`s maken.

Vorige week dreigde de raad van toezicht Visser te ontslaan, maar dat is na interventie van netcoördinator Lennart van der Meulen van de baan. Van der Meulen mengde zich in de zaak uit angst dat Nederland 3 met gaten in de programmering zou worden geconfronteerd.

Na diverse bemiddelingspogingen is er nog geen oplossing. ,,Wij zijn en blijven kritisch op vorm en inhoud van de programma`s en op de werkwijze van onze organisatie“, aldus een verklaring van de medewerkers van LLink. En: ,,Wij steunen als voltallig personeel onze directeur Anna Visser en blijven op haar uitdrukkelijke verzoek programma`s maken.“

Omroep LLink heeft een roerige ontstaansgeschiedenis achter de rug. In 2000 richtten programmamaker Aad van den Heuvel en AT5-oprichter Walter Etty DeNieuwe Omroep op. Zij vonden dat er een omroep moest komen die betrokkenheid toonde met de samenleving en programma`s zou gaan maken met veel aandacht voor ecologie en de derde wereld. Maar ook al wisten de heren voldoende leden aan zich te binden om een uitzendlicentie te krijgen, staatssecretaris Van der Ploeg van media wees de aanvraag af. De omroep zou niets toevoegen aan de bestaande omroepen.

De oprichters besloten niet bij de pakken neer te zitten en spanden diverse rechtszaken en beroepsprocedures aan in de hoop het besluit terug te draaien. Anna Visser werd tot directeur benoemd en kreeg de opdracht de omroep intussen op internet gestalte te geven. Aad van den Heuvel trok zich terug.

In 2003 richtten vertegenwoordigers van een aantal dierenbeschermingsorganisaties ook een omroep op, genaamd Nútopia. Deze omroep wilde veel aandacht besteden aan dierenbescherming en andere milieuonderwerpen en daarbij streven naar een betere samenleving. Dat had paralellen met de plannen van DeNieuwe Omroep. Voorzitter Koffeman van Nútopia en directeur Anna Visser van DeNieuwe Omroep zagen al snel de voordelen van samenwerking. En zo dienden zij in 2004 als `DeNieuwe Omroep Nútopia` opnieuw een verzoek in voor een uitzendlicentie, nadat zij de vereiste 50000 leden hadden verzameld.

En weer zag het er somber uit. Het commissariaat voor de media was dit keer weliswaar positief over de aanvraag, maar de Raad voor Cultuur en de raad van bestuur van de Publieke Omroep adviseerden negatief.

Dus de blijdschap was groot toen staatssecretaris Van der Laan van media eind vorig jaar besloot het samenwerkingsverband toe te laten tot het publieke bestel.

Anna Visser toonde zich bij die gelegenheid zelfbewust in het Rotterdams Dagblad: ,,Wij zijn niemands spreekbuis, we gaan geen zieltjes winnen voor goede doelen. We zullen eerder optreden als luis in de pels met journalistiek onafhankelijke programma`s.“ Daarmee was de voedingsbodem voor een conflict met de raad van toezicht gelegd.

In juni dit jaar kondigden de inmiddels gefuseerde organisaties aan verder door het leven te gaan onder de naam `LLink`. Sinds september worden de toegewezen twee uur tv per week gevuld met programma`s als Mr. Kahoona, Milieuridders en Move Your Ass. Of die programma`s blijven, is afwachten, zegt netcoördinator Van der Meulen. Het commissariaat voor de media en de raad van bestuur van de publieke omroep zullen LLink uitnodigen nog deze week over de invulling van de programmering te komen praten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden