Llink verdwijnt uit publieke omroepbestel

HILVERSUM (ANP) - De idealistische omroep Llink verdwijnt uit het publieke omroepbestel. De omroepen PowNed en WNL, voorheen Wakker Nederland, krijgen een zendmachtiging voor de nieuwe concessieperiode die in 2010 ingaat. Dat maakte minister Ronald Plasterk (Media) woensdag bekend.

PowNed en WNL krijgen vijf jaar de tijd te bewijzen dat ze als aspirant-omroepen toegevoegde waarde leveren aan het publieke omroepbestel. Voor omroep Llink valt het doek. Plasterk is van mening dat de jonge idealistische omroep zijn eigen ambities niet heeft waargemaakt, onder meer op het gebied van internet en interactie met de doelgroep. ,,Llink heeft niet de vernieuwing gebracht die ze vijf jaar geleden voorspiegelde. Organisatorisch en financieel is het ook niet goed gegaan'', aldus Plasterk in een toelichting. Hij benadrukte dat hij Llink niet het voordeel van de twijfel kon geven, omdat de wet dit niet toelaat. ,,Ik betreur het voor de personeelsleden.''

De huidige aspirant-omroep Max wordt in september 2010 wel definitief toegelaten als volwaardige publieke omroep. Max heeft in de ogen van Plasterk zijn toegevoegde waarde aan het bestel bewezen.

Mediawet

Voor de grootste omroep van Nederland, de TROS, had Plasterk goed nieuws. Plasterk verwacht dat de TROS zich voortaan beter aan de Mediawet zal houden dan voorheen. De omroep overtrad onder meer sponsorregels. Plasterk: ,,Ik heb een gesprek met de TROS gehad waarin de omroep beterschap heeft beloofd. Bovendien heeft de TROS een functionaris aangesteld die er extra op zal letten dat de TROS-producties binnen de Mediawet vallen. Op basis daarvan heb ik besloten dat de omroep opnieuw een erkenning krijgt.'' Plasterk tekende daar wel bij aan dat het Commissariaat de omroep voortaan extra kritisch in de gaten houdt.

Peter Kuipers, directeur TROS: ,,Dit is goed nieuws op de dag dat wij 45 jaar bestaan. Wij zijn na al die jaren uitgegroeid tot de omroepvereniging met de meeste leden en hebben sinds jaar en dag de hoogste kijkcijfers. Wij betreuren het dat de afgelopen maanden twijfel is ontstaan over onze goede trouw.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden