Liz Taylor was toch echt de enige echte Cleopatra

Nu archeoloog Zahi Hawass zegt dat hij de ’koningin zonder gezicht’ ofwel Cleopatra op het spoor is – al schijnt hij dat al drie keer eerder te hebben geroepen en valt de vondst dus nog te bezien – maar toch, nu deze Egyptische Indiana Jones zegt dat hij de enige echte Cleopatra op het spoor is, biedt dat een fijne gelegenheid voor een terugblik op de beroemdste van alle mythische Cleopatra’s: Elizabeth Taylor.

Als Cleopatra in de film van Joseph L. Mankiewicz uit 1963 was zij niet alleen grondlegster van de te korte pony – die om de zoveel jaar wel weer in het modebeeld terugkeert – en van de hevige ogenschaduw van de jaren zestig, maar zij was ook de belangrijkste inspiratiebron van de Franse schrijver René Goscinny voor zíjn Cleopatra. Die van Asterix en Obelix dus, de populairste Cleopatra; de verwende, competitieve koningin van de Nijl die met haar fraaie neus alle mannen (zelfs druïde Panoramix!) voor haar karretje (lees weelderige draagstoel) spant. Een Cleopatra die meer Paris Hilton is dan Hillary Clinton; meer bezig met het paleis dan met de natie.

Dat imago had niet zoveel met de historische Cleopatra te maken, over wie eigenlijk weinig bekend is, en eigenlijk ook niet zoveel met de Cleopatra die regisseur Mankiewicz voor zijn film voor ogen had, maar wel van alles met Elizabeth Taylor. Honderdvijftig jurken en maar liefst 1 miljoen dollar – het hoogste filmsterrensalaris ooit destijds! Toen de actrice bijna aan longontsteking stierf, werd ze niet vervangen, maar werd de miljoenenset in regenachtig Londen afgebroken en opnieuw opgebouwd in zonnig Rome. De samensmelting werd compleet toen Liz het tijdens de opnames aanlegde met Mark Anthony/Richard Burton, waarmee de meest besproken filmromance ooit begon (tot Brangelina). De legende wil dat Mankiewicz tig keer ’cut’ moest roepen omdat het tweetal alles vergat tijdens de filmkussen.

Zoals het een goede mythe past, is ook de ’Cleopatra’ van Mankiewicz, ondanks de vele anekdotes die over de extravagante productie de ronde doen, nog steeds ook met raadselen omgeven. Drieënhalf uur film wordt vermist. Sinds 1999 wordt ernaar gezocht omdat de Fox-studio’s Mankiewicz’ oorspronkelijke script alsnog recht willen doen.

In de originele zes uur lange versie van de regisseur zou Cleopatra naar voren komen als een vroege Obama, een visionaire politica die Julius Caesar probeert te overreden om Oost en West te verenigen; toch meer Clinton dan Hilton dus. Had vermoedelijk wel niet zo’n leuke Asterix en Obelix opgeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden