Livni wint met hakken over de sloot

Uiteindelijk was het na een lange nacht met de hakken over sloot: in de race om het leiderschap van de Kadimapartij – en mogelijk het premierschap van Israël – behaalde Tzipi Livni slechts een procent, welgeteld 431 stemmen, meer dan haar rivaal, de oud-generaal Sjaoel Mofaz.

De grote verliezers waren opnieuw de opiniepeilers die Livni bij het sluiten van de stembus nog een voorsprong van meer dan tien procent gaven. Hun uitleg: kiezers hebben ons voorgelogen. Maar keer op keer blijkt dat in het versplinterde Israël partijverkiezingen, met zo weinig en tegelijkertijd zo diverse groepen kiezers – bedoeienen, druzen, Russisische immigranten, orientaalse en asjkenazische joden – niet echt te voorspellen zijn.

De 431 stemmen verschil maken haast elke politieke conclusie onmogelijk. Het had net zo goed omgekeerd kunnen uitpakken. Juist omdat Sjaoel Mofaz goed georganiseerd was en naar verluidt ook vele nieuwe kiezers had aangebracht, van wie wellicht een groot aantal bij de echte verkiezingen helemaal geen Kadima stemt. Zo zou hij steun hebben van beroepssectoren zoals havenarbeiders en werknemers van het semi-staatstelefoniebedrijf, waarmee hij als minister van transport direct te maken heeft.

De uitslag bewijst wel dat een meerderheid van Kadima genoeg heeft van alle corruptie- en politieonderzoeken waarin premier Olmert was verwikkeld. Livni belooft een schone(re) politiek. Er is nog een reden waarom Livni is gekozen. Bij het grote publiek is zij populairder dan Mofaz. Als zij er niet in slaagt de komende zeven weken een regering te vormen en Israel opnieuw naar de stembus moet, zou zij haar partij Kadima meer zetels kunnen bezorgen. In de strijd tegen enerzijds Ehoed Barak van de Arbeiderspartij en anderzijds Bibi Netanjahoe van de Likoed, zou Kadima onder Mofaz worden weggevaagd. Kadima onder Livni zou daarentegen veel beter scoren.

Voorlopig zal Livni alles proberen om het niet zo ver te laten komen. Naar Israëlische begrippen is ze een nieuweling - pas negen jaar geleden werd ze in het parlement gekozen. Ze wil zich nu bewijzen als premier, waarbij velen vraagtekens plaatsen of ze wel uit het juiste hout is gesneden om alle intriges te overleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden