Liverpool wil van Souness af

LIVERPOOL - 'You'll never walk alone', zo zingen de tienduizenden fans van Liverpool nog steeds. Maar terwijl de oude hit van Gerry Marsden and the Pacemakers de lucht wordt ingeslingerd, gunt men managercoach Graeme Souness de eenzaamheid van een ontslag op staande voet.

MATTY VERKAMMAN

In het vorige decennium was Souness nog de gevierde jongen bij The Reds. Hij was weliswaar een buitengewoon gemene voetballer, maar deze Schot was ook een echte winner. Winnen, dat was voor Souness bijna een gewoonte bij Liverpool. De krullebol stond te jubelen met Europa Cups, met FA Cups, met de bokaal die bij de Engelse titel hoort, met League Cups en met Charity Shields. Het kon niet op. Maar nu brullen de fanatici om zijn hoofd. 'Souness maakt de club kapot, Souness' aankopen en verkopen kloppen niet', luiden de belangrijkste aanklachten. De pers houdt de manager die een jaar geleden met ernstige hartproblemen werd geconfronteerd, de kritiek voor. Zaterdag, na de zoveelste nederlaag, ditmaal bij hekkesluiter Wimbledon, besloot Souness het contact met de media te mijden. Even eerder had hij de verantwoordelijkheid voor de dramatisch zwakke resultaten geheel en al bij de spelers gelegd. In algemene zin stelde Souness vast: "Het is aan de spelers om de club terug te brengen op het niveau dat we gewend zijn. Ik zeg de spelers hetzelfde wat ik als speler ooit van andere managers hoorde. Maar de spelers van nu denken in de eerste plaats aan het geld."

De praatjes van Souness vullen geen gaatjes, vinden de fans. Op David Moores, de 47-jarige voorzitter die er uitziet als een popster en de meeste aandelen van de honderd jaar oude club in bezit heeft, neemt per dag de druk toe om Souness de laan uit te sturen. "Wij staan achter de manager" , liet Moores tegen de jaarwisseling weten. Ontslag voor de manager, zo zei Moores, dat is iets voor andere clubs. Het hoort simpelweg niet bij de succesrijkste club van Engeland. Liverpool heeft altijd gepronkt met de rust binnen de leiding. De Schot Bill Shankly zorgde vanaf 1959 voor de eerste successen. Hij bracht Liverpool naar de hoogste divisie en vierde in 1962 al het landskampioenschap. In 1974 gaf hij het stokje onverwacht over aan zijn assistent Bob Paisley, ook een Schot. Shankly bleef op de achtergrond de club trouw en mocht meegenieten van de talrijke Cups die ook onder leiding van Paisley werden gewonnen. In 1983 werd Paisley weer opgevolgd door Joe Fagan. Net als wijlen Shankly, bleef Paisley bij de club betrokken. En ook Fagan hield Liverpool aan de winnende kant. De Heizel-ramp greep Fagan zo enorm aan, dat hij vrijwillig plaatsmaakte voor alweer een Schot, Kenny Dalglish. King Kenny continueerde de gewoonte van Engelse titels en FA-successen, maar anderhalf jaar geleden hield hij het plotseling voor gezien. "De spanningen van een topclub als Liverpool zijn mij te groot. Ik zit te zweten op de bank" , zo gaf Dalglish op de eerlijkste manier opening van zaken. Na een korte interim-periode met Ron Moran, was het de beurt aan Graeme Souness. In de voorafgaande jaren had hij als manager het succes bij Glasgow Rangers gekocht. Souness smeet met miljoenen in Glasgow, een aanpak die hij in Liverpool handhaafde.

Afgang

De tussenbalans leert dat de massale aanhang - gemiddeld wordt Anfield Road nog steeds door ruim dertigduizend fans bezocht - het niet meer ziet zitten in Souness. De manager wordt vooral een onduidelijk transferbeleid verweten. Souness droomt van nieuwe Europese successen, maar maakte op dat vlak al tot twee keer toe een afgang mee. Vorig seizoen ging het in de UEFA Cup mis tegen Genoa, dit seizoen tegen Spartak Moskou. Souness heeft die teleurstellingen in verband gebracht met het grote aantal nietEngelse spelers. De internationale regels bieden tegenwoordig nog aan slechts enkele 'buitenlanders' gelegenheid mee te spelen in de toernooien van de UEFA. Dus liet Souness in Liverpool zeer gewaardeerde krachten als Steve Staunton (Ierland), Ray Houghton (Ierland) en Dean Saunders (Wales) achter elkaar naar Aston Villa vertrekken. Vooral de verkoop van Saunders heeft een lading kritiek veroorzaakt. Hij werd voor 10 miljoen gulden van Derby County overgenomen en vijftien maanden later voor 7 miljoen aan Aston Villa verkocht. Souness heeft altijd kritiek geleverd op Saunders. En wat deed deze schutter kort na zijn transfer? De hoofdrol spelen en twee maal scoren voor Aston Villa tegen Liverpool. Een andere, niet helemaal begrepen verkoop, brak Liverpool dit seizoen ook al op. Het betrof Peter Beardsley. Hij maakte onlangs het beslissende doelpunt namens stadgenoot Everton tegen Liverpool. Het vreemde is dat Souness de verkoop van Staunton, Houghton en Saunders in verband heeft gebracht met de Europese wedstrijden. Menige wenkbrauw werd vervolgens gefronst toen hij meteen nieuwe buitenlanders als de Deen Torben Piechnik en de Noor Stig Inge Bjornebye binnenhaalde. Het past blijkbaar bij de club die bij de rampzalige finale op de Heizel vijf Schotten, drie Ieren, een Australier, doelman Grobbelaar uit Zimbabwe en ook nog twee Engelsen in de ploeg had.

Een van die Schotten van toen, de vermaarde back Alan Hansen, heeft zich dezer dagen hard uitgelaten over het beleid van Souness. "De boel moet worden afgebroken en vervolgens opnieuw worden opgebouwd." Souness vindt dat soort

erkingen belachelijk. Hij wijst er op dat die opbouw momenteel met vijf jonge spelers al volop aan de gang is: doelman David James (22), het grote aanvalstalent Steve McManaham (20), de schutter Don Hutchison (21) en de middenvelder Jamie Redknapp (19). Deze verdediging van het beleid komt echter niet meer over bij de beruchtste staantribune, de Spionkop, die binnenkort sneuvelt in de 30 miljoen gulden kostende renovatie aan Anfield Road. Vooral met David James hoeft Souness voorlopig niet meer aan te kopen. Achter de doelman van Jong Engeland zaten een half jaar geleden alle topclubs. Liverpool nam hem voor 4 miljoen gulden over van Watford, maar bij zijn nieuwe club stuntelde hij van blunder naar blunder. De oude, ook zo vaak blunderende Bruce Grobbelaar werd weer van stal gehaald, maar nadat hij de uitschakeling in de Europa Cup II persoonlijk had veroorzaakt, werd zowaar terug gegrepen op de al evenmin betrouwbare, bijna twee meter lange Michael Hooper. Zaterdag stond James er weer eens in.

Topscorer

Souness, mort het publiek, verkocht de verkeerde spelers en verloor de slag met de tegenwoordig bij Blackburn Rovers triomfen vierende exclubmaat Kenny Dalglaish om international Alan Shearer. Voor het recordbedrag van 12 miljoen gulden verruilde Shearer Southampton voor Blackburn Rovers. Hij is met zestien doelpunten de afgetekende topscorer in de Premier League, waar Liverpools big shot Ian Rush het thans met drie goals moet stellen. Dat is deze Welshman na een halve competitie nooit eerder gebeurd. Maar ja, er gebeurt dit seizoen wel meer ongelooflijks met The Reds: 23 competitiewedstrijden gespeeld, 8 gewonnen, 5 gelijk gespeeld, 10 verloren, 35 doelpunten voor, 36 tegen. En vorige week was er op eigen veld ook al de uitschakeling van de FA Cup-verdediger door het twee divisies lager spelende Bolton Wanderers. Kort tevoren was het voor de League Cup bijna nog gekker. Toen stond het drie divisies lager uitkomende Chesterfield in Liverpool na 48 minuten met 0-3 voor. Het werd uiteindelijk 4-4, waarna Liverpool de replay wel won. Een ronde verder was het overigens ook in de League Cup bekeken. Crystal Palace sloot die poort.

Wimbledon, na dit weekeinde de nummer 21 in de Premier League, won eerder dit seizoen ook al bij Liverpool. Het bracht manager Joe Kinnear zaterdag tot deze uitspraak: "Liverpool is een ploeg zonder enig zelfvertrouwen. Bij de eerste tegenvaller gaan de hoofden naar beneden. Het is nauwelijks te begrijpen, maar in deze omstandigheden komt Liverpool in aanmerking voor degradatie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden