Liveblog Koningsdag 2015 - 'Het feest is erop vooruitgegaan' (Gesloten)

null Beeld anp
Beeld anp

Geen oude ambachten en zeephellingen meer voor Willem-Alexander, als alles gaat zoals hij het bedacht had, op deze eerste Koningsdag 'nieuwe stijl'. Maar hoe viert de rest van het land Koningsdag? Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog hieronder.

Redactie

22:40 Koningsdag 2015 zit er op
Maar liefst 170 schoonmakers staan vannacht om twaalf uur klaar om Amsterdam op te ruimen. De hoofdstad kreeg vandaag een kwart miljoen bezoekers, ongeveer even veel als vorig jaar. In Dordrecht was het rustiger dan verwacht, al was de burgemeester tevreden met de 20.000 tot 25.000 bezoekers. "De stad was vol."
In Breda, waar het festival 538Koningsdag werd georganiseerd, waren ongeveer 70.000 mensen.

19:55 Boetes voor verkopen ongeschikt voedsel
Ruim dertig straatverkopers moesten vandaag stoppen met de verkoop van eten, nadat ze door inspecteurs van de warenautoriteit waren gecontroleerd. Hun eten was niet geschikt om te eten, meestal omdat er problemen waren met verhitten. In totaal werden zo'n 370 inspecties uitgevoerd.

17:05 Amaliaboom omgezaagd
Terwijl prinses Amalia vrolijk Koningsdag vierde in Dordrecht, lag de Amaliaboom in Hengelo er geknakt bij. Vanmorgen werd ontdekt dat de koningslinde, die in 2004 geplant werd ter gelegenheid van de geboorte van de prinses, is omgezaagd. De boom stond gisteravond nog koninklijk overeind, meldt RTV Oost. Wie de boom heeft geveld is nog onbekend.

14:16 'Het feest is erop vooruitgegaan'
Trouw-verslaggever Meindert van der Kaaij volgde het bezoek van de Oranjes aan Dordrecht. "De sfeer was erg goed. Vooral de prinsesjes stalen de show", vertelt hij. "Je hoorde overal 'Oh, wat leuk'. Dat is natuurlijk een oud recept, gooi er kinderen in, en iedereen smelt."

Beatrix was er dit jaar voor het eerst niet meer bij. "Het was nu helemaal het feestje van Willem-Alexander." Die had laten doorschemeren dat Koningsdag een nieuwe opzet zou krijgen, met minder folkloristische spelletjes.

Maar zo'n grote verandering was het nu ook weer niet, zegt Van der Kaaij.
"Iedereen was van tevoren bang dat de aanraakbaarheid een beetje verloren zou gaan. Maar die vrees is ongegrond gebleken. De sfeer was prima. De belangrijkste verandering was logistiek: vroeger deden ze twee steden, nu maar een. Geen slechte keus, volgens mij. Vroeger was het wel eens jagen, jagen, nu hadden ze voor iedereen tijd, en was het veel meer ontspannen. Volgens mij is het feest erop vooruitgegaan."

null Beeld ANP
Beeld ANP

13:40 De prinsesjes vonden het 'leerzaam'
RTL kreeg Willem-Alexander en Máxima even voor de camera na de uitgebreide tour door Dordrecht. Ze stonden duidelijk niet te springen om een diepteinterview te geven. Maar Máxima liet wel vallen dat de prinsesjes het 'heel leuk en leerzaam' vonden 'om te zien wat voor verschillende boten er bestaan'.

Wat ze er echt van vonden, dat zullen we wel nooit te weten komen. Maar op Twitter bleek dat de poging om Koningsdag in een nieuw jasje te steken niet bij iedereen aangekomen was:

12:09 Amsterdam stroomt vol
De Nederlandse Spoorwegen hadden om elf uur 's morgens zo'n 45.000 mensen naar Amsterdam gebracht. Veel mensen komen naar de hoofdstad voor de vrijmarkt. Om de straten van het centrum een beetje te ontlasten, zijn er ook dit jaar weer enkele grotere evenementen georganiseerd, waar heel veel bezoekers geconcentreerd worden. Bezoekers worden vanaf de treinstations direct naar die evenementen geleid.

11:50 Niks nieuwe stijl
Zoals verwacht beperkt de Koningsdag 'nieuwe stijl' zich tot het officiële bezoek van de Koninklijke Familie aan Dordrecht. In de rest van het land is het vrijmarkt as usual, inclusief kneuterige spelletjes. "Niets nieuws onder de zon hier", bevestigt verslaggever Marijke de Vries, die voor Trouw op pad is in Utrecht.

Ook op de boot van Team Brunel, die op dit moment meedoet aan de Volvo Ocean Race, hebben ze er niks van begrepen (of willen begrijpen): daar vierde men Koningsdag op volle oceaan met een partijtje... koekhappen.

null Beeld anp
Beeld anp

11:22 Willem-Alexander deelt een foto
Zo ziet Koningsdag er dus uit, vanuit het perspectief van de Koning zelve. Via het twitteraccount van het Koninklijk Huis wordt een foto gedeeld van jubelende onderdanen aan de kade, genomen door niemand minder dan Z.M. de Koning.

11:04 Koninklijke familie arriveert in Dordrecht
Daar zijn ze dan: Koning Willem-Alexander en zijn familie hebben voet aan wal gezet in Dordrecht. De koninklijke gasten arriveerden per waterbus op het Groothoofd, waar het bezoek begint met een 'grande parade' op het water van oude en nieuwe vaartuigen.

Het wordt het eerste bezoek 'nieuwe stijl'. Dus zonder oude ambachten, zeephellingen, kussengevechten, en meer van dat soort folkloristisch vertoon, waar Willem-Alexander naar verluidt weinig mee opheeft.

Het bezoek begint met een botenparade. Daarna stapt de Koninklijke familie zelf op een boot voor een vaartochtje door de binnenstad naar de Grote Kerk, waar ze naar enkele optredens uit het tweejaarlijkse Bachfestival in Dordrecht zullen luisteren. Met een elektrische bus gaat het gezelschap naar het Schefferplein waar ondernemers uit de stad hun producten presenteren. Daarna opent de koning het nieuwe museum Het Hof van Nederland. Daar is de zaal waar ooit de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden, in oude luister hersteld. Edelen zette daar in 1572 de eerste stap in de richting van de Republiek der Nederlanden, maar kozen daar ook Willem van Oranje als hun stadhouder.

Op het Statenplein is de afsluiting van de dag met een show voor de jeugd.

Prinses Ariane, prinses Amalia en koningin Maxima arriveren per boot tijdens Koningsdag Beeld anp
Prinses Ariane, prinses Amalia en koningin Maxima arriveren per boot tijdens KoningsdagBeeld anp
Een eenzame Republikeinse demonstrant in Dordrecht Beeld epa
Een eenzame Republikeinse demonstrant in DordrechtBeeld epa
null Beeld anp
Beeld anp

10:33 Sexy als zij danst
In Amsterdam is het ieder jaar weer de vraag hoe de levensgrote gevelversiering van De Blaffende Vis eruit komt te zien. Al bijna twintig jaar steelt het café uit de Jordaan de show met opvallende decoraties. Uit een reportage van Het Parool blijkt dat Prins Bernhard zelfs een foto op zijn bureau had staan van de keer dat hij levensgroot aan de gevel mocht prijken.

Dit jaar dansen Willem-Alexander en Máxima de tango, met een knipoog naar de hit van Nielson: 'Sexy als ik dans'.

10:20 Nieuwe foto van koninklijk gezin
Ter gelegenheid van Koningsdag is maandag op sociale media als Facebook en Twitter een nieuwe foto van het koninklijk gezin verschenen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsesjes Amalia, Ariane en Alexia poseren op het bordes van De Eikenhorst in Wassenaar.

9:34 Gezellige, maar rustige Koningsnacht
Over Koningsnacht gesproken: die is rustig verlopen. In de vier grote steden waren verschillende grotere evenementen. Zo kwamen er 200.000 mensen af op het festival Life I Live in Den Haag. Maar nergens had de politie een drukkere nacht dan normaal.

9:23 Ruige Koningsnacht voor het CBS
Het CBS draagt zijn steentje bij aan de feestvreugde, met een statistisch (t)weetje over Koningsdag in Dordrecht. "Eén mannelijke en vier vrouwelijke inwoners van #Dordrecht zijn vandaag ook jarig. Gefeliciteerd! #Koningsdag".

Wij zijn verder geen statistici, maar dat er in een stad van meer dan 100.000 inwoners op één dag slechts vijf mensen jarig zouden zijn, lijkt ons vrij onwaarschijnlijk. Waarschijnlijker is het, dat ze bij het CBS een zware Koningsnacht hebben gehad, en nog niet helemaal wakker zijn.

9:00 Willem-Alexander wekt ons vertrouwen...
...maar hij moet wel inleveren, zo blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS.

Ruim zeventig procent van de respondenten heeft 'veel' of 'tamelijk veel' vertrouwen in het koningsschap van Willem-Alexander. Een zelfde percentage is er voorstander van dat Nederland een monarchie blijft; slechts 16 procent van de Nederlanders kiest voor een republiek.

Maar 52 procent van de respondenten heeft wel wat bedenkingen bij de jaarlijkse uitkeringen aan Willem-Alexander (823.000 euro) en Máxima (326.000 euro), en vindt dat die best omlaag zouden kunnen.

8:15 Prachtig weer
We waren flink bang gemaakt de afgelopen dagen met regenachtige doemscenario's, maar als wij hier naar buiten kijken, dan schijnt de zon gewoon. En dat blijft hij in de meeste delen van het land ook het grootste deel van de dag doen, als we de voorspellingen mogen geloven.

Echt warm wordt het overigens niet vandaag: de temperatuur blijft zo rond de twaalf graden steken.

undefined

7:30 Vroege vogels
De meesten van ons liggen nog lekker in bed, maar in Dordrecht staan Oranjefans al sinds 06.00 uur langs de route die de koninklijke familie daar zal afleggen, om zeker te zijn van een goed plaatsje.

Ze moeten nog wel even wachten op Willem-Alexander, Máxima, hun drie dochters, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien en de vier zonen van prinses Margriet en hun vrouwen. De koninklijke familie wordt rond 11.00 uur bij het Groothoofd verwacht, waar Koningsdag 'nieuwe stijl' begint met een botenparade. Na de parade toeren de Oranjes onder meer langs iconen uit de stad en regio en langs maritieme bedrijven uit Dordrecht. Het Dordtse bezoek duurt in totaal zo'n twee uur en zal eindigen op het Statenplein met een manifestatie.

Vroege vogels in Dordrecht, met oranje tompoezen Beeld ANP
Vroege vogels in Dordrecht, met oranje tompoezenBeeld ANP
De eerste oranjefans bij het Groothoofd in Dordrecht Beeld anp
De eerste oranjefans bij het Groothoofd in DordrechtBeeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden