Live: 'zwarte dozen gevonden'

Een kruis in het rampgebied.Beeld anp

Trouw volgt diverse correspondenten die in het rampgebied zijn via Twitter. Hieronder de meest nieuwswaardige tweets op een rij.

Onduidelijkheid over zwarte dozen

Volgens sommige berichten zijn de zwarte dozen gevonden door separatisten. Alexander Borodai, een van de separatistenleiders, claimt dat ze naar Donetsk zijn gebracht. Dit bericht persbureau Reuters en correspondent Olaf Koens. Met één verschil: Volgens Koens wil Borodai de zwarte dozen aan internationale experts geven.

Tegelijkertijd circuleert er een video op internet waarin het lijkt alsof één van de werkers op de rampplek een zwarte doos vindt. Dit is echter niet bevestigd. Het is onduidelijk wie de video gemaakt heeft.

Lichamen rampvlucht naar station gebracht

Opnieuw een verwarrend bericht uit Oekraïne. De lichamen van de slachtoffers van rampvlucht MH17 zouden in de nacht van zaterdag op zondag naar een station in de Oost-Oekraïense plaats Torez zijn gebracht. De stoffelijke overschotten zijn in koelwagons geladen, zeggen spoormedewerkers tegen het Britse persbureau Reuters.

Torez ligt in de regio Donetsk op 15 kilometer van de plaats waar het toestel van Malaysia Airlines drie dagen geleden neerstortte. De lichamen gaan naar Charkov, aldus correspondent Pieter Waterdrinker.

Bijna alle lichamen verwijderd

Al Jazeera-journaliste Nazanine Moshiri heeft gehoord dat bijna alle lichamen verwijderd zijn. Sommige worden nog gemist. Volgens de reddingsdiensten in Oekraïne zijn inmiddels 196 slachtoffers geborgen.

De hulpdiensten zoeken in een groot gebied naar wrakstukken, lichamen, eigendommen van de slachtoffers en naar andere spullen. Het zoekgebied is uitgebreid van 25 naar 34 vierkante kilometer. Ook duikers zijn ingezet, om in een meer te zoeken. Oekraïne heeft ongeveer 380 bergers naar het gebied gestuurd, meldt het ANP.

Waar de lichamen van slachtoffers heen worden gebracht, blijft onbekend. Pierre Crom is als fotograaf actief op de rampplek.

De waarnemers van de OVSE arriveren op de plek des onheils, meldt reporter Anna Nemtsova.

Koens: lichamen overgebracht

Het bericht over de verplaatste lichamen wordt bevestigd door de rebellenleider.

Geen vrije toegang voor OVSE

Waarnemers van de OVSE worden aan de rand van het rampgebied tegengehouden door gewapende pro-Russische rebellen. Voor degenen die door mogen is slechts een beperkt gedeelte van het terrein toegankelijk. De waarnemers worden door de rebellen geleid naar een plek waar een van de motoren ligt en veel puin.

Christopher Miller, werkzaam voor Kyiv Post en de Amerikaanse site Mashable, ziet dat de OVSE-waarnemers strakke orders krijgen van de separatisten. Die werkwijze is Olaf Koens, werkzaam voor de Volkskrant, ook opgevallen.


Een tegengesteld bericht van Fergal Keane van de BBC, dat aangeeft hoe chaotisch de situatie in het rampgebied is.

Lijken in zakken

Eerder werd al gemeld dat de separatisten 38 lichamen van het rampgebied zouden hebben verwijderd. Olaf Koens en Christopher Miller zien dat andere lijken in zakken uit de velden worden gehaald. Wat er met de zakken gaat gebeuren, is niet duidelijk.

Een opvallend bericht van Pieter Waterdrinker, correspondent voor onder andere de VPRO Gids. Strelkov is de separatistenleider die eerder op sociale media meldde een vliegtuig te hebben neergehaald. Dat bericht werd later weer verwijderd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden