Live-muziek redt muziekindustrie

Festivals en concerten zorgen voor driekwart van de inkomsten

Waar de inkomstenstroom uit de verkopen van cd's grotendeels opdroogt, vaart de Nederlandse muziekindustrie wel bij de opbrengsten van concerten en festivals. Live-muziekevenementen zijn zo belangrijk geworden, dat ze tegenwoordig goed zijn voor bijna driekwart van de totale inkomsten van de muziekbranche.

Onderzoek van adviesbedrijf PriceWaterhouseCoopers (PwC) naar de financiële huishouding van de Nederlandse muziekindustrie toont aan dat Nederlanders in 2012 715 miljoen euro hebben uitgegeven aan muziek, variërend van optredens en dance-evenementen tot cd's, downloads en streams op internet. Daarvan komt 525 miljoen euro voor rekening van live-muziekevenementen.

Hoewel de inkomsten in de hele muziekindustrie de laatste vijf jaar zijn teruggelopen, hebben vooral de grote festivals niet te lijden onder het voorzichtige bestedingspatroon van consumenten. Zo kon het openluchtfestival Zwarte Cross in Lichtenvoorde in 2013 ruim 160.000 bezoekers verwelkomen. Zwarte Cross is het grootste betaalde muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld. Pinkpop in Landgraaf kwam dit jaar met 60.000 bezoekers op de tweede plaats.

"We zien eenzelfde beeld bij grote concerten", zegt PwC-mediaspecialist Ennèl van Eeden. "Binnen enkele minuten zijn optredens van de grootste artiesten uitverkocht. Het gaat om duizenden tickets tegen forse prijzen." Het wereldwijde succes van Nederlandse dj's zoals Armin van Buuren, Tiësto en Hardwell, vertaalt zich volgens Van Eeden in drukbezochte dancefestivals. "Reclame maken is niet eens nodig. Tien jaar geleden waren er vier grote dance-evenementen, nu zijn er vele tientallen die allemaal populair zijn. Met een gemiddelde toegangsprijs van 30 euro betekent dit een omzet van zo'n 50 miljoen euro voor alleen al die events."

Terwijl de grote evenementen sterkhouders zijn in economisch zwaar weer, houden kleinere evenementen met moeite het hoofd boven water. Bezoekersaantallen blijven achter, en er wordt minder uitgegeven aan drank en eten. Maar de grootste financiële tegenvaller is dat de overheidssubsidies de afgelopen jaren met 15 procent zijn gekrompen. Vooral kleine concerten en festivals zijn voor een groot deel afhankelijk van subsidies. "Die lopen al jaren terug", zegt Van Eeden. "Dat bedreigt sommige in hun bestaan."

Ook platenzaken hebben het moeilijk. De verkoop van cd's is de afgelopen vijf jaar gehalveerd. Veel Nederlanders zoeken hun heil in het downloaden en streamen van muziek via internet. De inkomsten uit programma's en websites als iTunes, YouTube en Spotify zijn sinds 2008 vervijfvoudigd.

PwC verwacht dat live-muziek de komende jaren een nog groter aandeel krijgt in de opbrengst van de muziekindustrie. Tot wel 80 procent in 2017.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden