Live Earth / Uitgereikte tips zijn nuttiger dan de vele muziekoptredens

Hoe te pleiten voor de goede zaak, als niemand zin heeft in een preek of in betutteling, en als iedereen de boodschap al kent?

In haar gelikte slotoptreden op Live Earth, zaterdag in het Wembley-stadion in Londen, komt popster Madonna met een onhandig ’Spring op en neer als je de wereld wilt redden’, nadat ze het publiek al direct had aangesproken met de zoete compositie ’Hey You’. En als Keane-zanger Tom Chaplin spreekt van ’de lange reis die vandaag begint’ en van ’samen bouwen aan de toekomst’, kan je daar als toeschouwer weinig mee.

Handzamer zijn de praktische tips en statistieken die een dag lang worden aangereikt. Ga samen in bad. Koop geen cd’s maar digitale muziek. Weiger plastic tasjes, want we gebruiken er volgens gastspreker Boris Becker per persoon toch zo’n 167 per jaar. En als Britse theemakers geen volle ketel meer opzetten, besparen ze de energie waarop hun straatlantaarns zeven maanden kunnen branden. Wembley is een nog grotere echoput dan de Amsterdam Arena, waardoor de tips vaak genoeg voorbij komen om te kunnen onthouden.

Help ons de planeet redden, is de terugkerende oproep aan de 65.000 Live Earth-bezoekers in Londen en aan twee miljard kijkers wereldwijd. Gelukkig is Live Earth niet alleen een reddingsactie, maar ook een popfestijn. Het publiek komt vooral voor de muziek. Zo is de Ierse Julie O’Sullivan (17) verliefd op singer-songwriter James Blunt. En mevrouw Landers uit Manchester won toevallig kaartjes bij een ’wedstrijd op het yoghurtpak’. ’s Middags gaat ze bij de Tour de France kijken. „Fietsen is ook goed voor het klimaat.”

Nadat Genesis het stapelconcert opende, krijgt Snow Patrol de mensenmassa onder de steeds blauwere lucht in beweging, een enthousiasme dat omslaat in uitbundigheid bij de energieke Black Eyed Peas. Die worden later weer overtroffen door de stuiterende Red Hot Chili Peppers, het grommende Metallica en de razende Foo Fighters, die ’My Hero’ aan mede-organisator Al Gore opdragen. Een zapconcert in een decor van olievaten, met steeds die aansporing niet te vergeten waarvoor we hier eigenlijk zijn.

Op deze 07.07.07 is die andere 07.07 ver weg. Elders worden de aanslagen in het Londense openbaar vervoer van twee jaar geleden herdacht, maar Wembley voelt veilig. De wetenschap dat Live Earth in allerlei wereldsteden gaande is, maakt het tot meer dan een festival en het gevoel van verbondenheid wordt versterkt door steeds bij elkaar over de schutting te kijken.

Bij het anti-armoede-evenement Live8 had Bob Geldof twee jaar terug iets bijzonders met de aanwezigheid van Birhan Woldu, als kind gefilmd door de BBC tijdens de hongersnood in Ethiopië, daarmee inspiratiebron voor Live Aid en twintig jaar later het bewijs dat hulp helpt. Zo’n hogehoedtruc heeft Live Earth niet, maar dat neemt niet weg dat het muziekevenement door de grootschaligheid en het niveau van de optredens feestelijk en indringend is.

Al Gore herhaalt in spijkerbroek de zeven beloftes die iedereen zou moeten ondertekenen, als bijdrage aan een duurzame maatschappij. Omdat het een ’wonderful world’ is, volgens de Louis Armstrong-cover van Paolo Nutini. En omdat er volgens komediant Chris Rock elk uur een kind verbrandt op het hete Jamaica.

Acteur Terence Stamp is de overtuigendste spreker. „Grote ondernemingen reageren op de vraag van de markt. Wij zijn die markt.” Zoals het volk de politici kan veranderen. Het licht in het stadion gaat uit, er schijnt alleen een zoeklicht op de zwijgende Stamp. „Laten we niet verduisterd maar verlicht beginnen.” Waarna Madonna haar ’Ray of Light’ laat stralen en iedereen springt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden