Live Earth in Londen

Help ons de planeet redden, luidt de terugkerende oproep aan de ruim 60.000 Live Earth-bezoekers in het Wembley-stadion in Londen. Een imponerende vraag, steeds gevolgd door de geruststelling dat ook kleine beetjes helpen.

Live Earth Londen is geen langdurige klimaatpreek, maar vooral een groots popfestijn. Nadat Genesis het stapelconcert ¿s middags opende, krijgen de bands Razorlight en vooral Snow Patrol de mensenmassa onder de lichtbewolkte lucht flink in beweging, een enthousiasme dat omslaat in uitbundigheid bij het energieke optreden van Black Eyed Peas, later weer overtroffen door de Red Hot Chili Peppers.

Omdat er na de negen ¿Concerts for a Climate in Crisis¿ in de wereld wel iets moet veranderen, zijn er tussendoor filmpjes te zien. Over een pinguin die een Toon Tellegen-verhaal is uitgewandeld en op het laatste ijsblok in de oceaan eenzaam staat te wezen. En vol milieutips: als alle Britse theemakers geen volle ketel water opzetten voor één kopje thee, levert dat genoeg energie op om de straatlantaarns zeven maanden te laten branden. Omdat het nieuwe stadion een nog grotere echoput is dan de Amsterdam Arena, hoor je die huis-tuin-en keukentips vaak genoeg om ze te kunnen onthouden.

Volgens komediant Chris Rock verbrandt er door de klimaatcrisis elk uur een kind op Jamaica. Gelukkig is het op Antarctica nog koud, zo blijkt als er wordt overgeschakeld naar een openluchtoptreden van Nunatak, een groep Britse wetenschappers die met mutsen op en handschoenen aan rustige popmuziek spelen. Wel oogt de rode zonnegloed op de ijsbergen dreigend na de toespraakjes over smeltend poolijs.

Terwijl de mensenmassa in Londen ziet hoe de mensenmassa in Sydney meezingt met Crowded House, bereiden David Gray en Damien Rice zich voor op een gezamenlijke akoestische set, waarin ze onder meer meedeiner ¿Que Sera Sera¿ spelen.

Na enkele uren spreekt Al Gore vanuit Washington D.C. zijn ¿Live Earth-vrienden¿ toe. Gekleed in spijkerbroek herhaalt hij de zeven beloftes die iedereen vandaag zou moeten ondertekenen, als bijdrage aan een duurzame maatschappij. Hij citeert een Afrikaans gezegde: ¿Als je snel wil reizen, ga dan alleen. Als je ver wil komen, ga dan met velen.¿ “Wij moeten ver komen, en snel.” Met z¿n allen tegelijk individueel handelen, kortom. Omdat het een ¿Wonderful World¿ is, volgens de cover van de Schot Paolo Nutini.

De toepasselijkste teksten komen van Black Eyed Peas, met ‘Let’s get it started in here’, en het solo-nummer dat rapper Will.i.am ‘voor Al Gore’ schreef, om daarin zijn vertrouwen op een nog hogere kracht te richten: ‘Lord, come down, help us out’.

Bob Geldof had bij Live8 twee jaar terug een bijzondere verrassing in de aanwezigheid van Birhan Woldu, als kind gefilmd door de BBC tijdens de hongersnood in Ethiopië, daarmee inspiratiebron voor Live Aid en twintig jaar later het levende bewijs dat hulp helpt. Zo’n hogehoedtruc heeft Live Earth nog niet, maar dat neemt niet weg dat het muziekevenement halverwege het programma voor het publiek even feestelijk als indringend is.

Eerder op de dag deelden milieuactivisten flyers uit aan het arriverende publiek. Folders over windenergie en klimaatvriendelijke waterflessen die met even weinig interesse werden aangepakt als reclame in de winkelstraat. Komt het publiek voor de klimaatkwestie of toch vooral voor de muziek?

Sharon en July (17) uit Ierland komen in ieder geval uit verliefdheid op singer-songwriter James Blunt. Sharon haalt haar telefoonoplader altijd uit het stopcontact, maar alleen omdat ze bang is voor brand. Mevrouw Landers uit Manchester vertelt dat ze een compostvat in haar achtertuin heeft. Maar ze zou hier niet zijn als ze geen kaartjes had gewonnen bij een ‘wedstrijd op het yoghurtpak’. ’s Middags gaat ze met haar zoon nog enkele uren bij de start van de Tour de France kijken, elders in Londen. “Fietsen is ook goed voor het klimaat.”

De optredens van Red Hot Chili Peppers, Metallica en Madonna zijn belangrijk om de aandacht van het publiek te trekken. Maar dit is niet zomaar een serie concerten, zegt milieuactivist Ashok Sinha van de betrokken organisatie I Count achter de schermen. “Dit is een massale woedeuitbarsting van twee miljard mensen. Ze eisen dat politici ervoor zorgen dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet verder stijgt dan twee graden Celsius. Dit gaat over het belangrijkste morele vraagstuk van onze tijd.”

Als de twee miljard Live Earth-kijkers allemaal een gloeilamp vervangen door een spaarlamp, levert dat volgens Sinha genoeg energie op om alle Britse huishoudens een jaar lang van energie te voorzien. En als ze hun kleding voortaan op dertig graden wassen, bespraren ze het energiegebruik van een grote stad op. "Alles helpt".

Masai-woordvoerdster Sharon Looremeta is vanuit Kenia naar Wembley gekomen om te vertellen dat haar volk door de klimaatverandering armer is dan ooit. “Wij zijn afhankelijk van onze veestapel, maar door de toenemende droogte is er tekort aan water en verdroogt de vegetatie. Vrouwen kunnen niet aan het werk, en kinderen niet naar school, omdat ze water en groen land moeten zoeken.” Looremeta vraagt de wereld zijn ‘morele plicht’ te doen. “Anders laten jullie mijn volk lijden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden