Little Rock is weinig wijzer geworden van Clinton als president

LITTLE ROCK - Het is allemaal anders gelopen dan ze vier jaar geleden verwacht hadden. Little Rock is niet het centrum van de wereld geworden.

JAAP VAN WESEL

De binnenlandse en buitenlandse investeringen zijn niet binnengestroomd. En de publiciteit die de staat Arkansas heeft gekregen is vanwege het Whitewater-schandaal in hoofdzaak negatief geweest. Het enthousiasme voor Bill Clinton is dan ook gedaald, maar Arkansas staat toch nog steeds achter 'zijn' president.

Veel medewerkers die met Clinton mee naar Washington zijn gegaan, hebben de overgang van dorpspolitiek naar het Witte Huis niet kunnen maken. Zij dachten met hun nieuwe president Amerika en de wereld te kunnen hervormen. Clintons vriend McLarty bleek te zacht voor de harde baan van chefstaf van het Witte Huis. Web Hubell, een collega van Hillary bij het advocatenkantoor van Rose, is als gevolg van Whitewater in de gevangenis beland. En Vince Foster pleegde in de slangenkuil van Washington zelfmoord.

Er zijn verder talloze kleinere Clintongoden uit Little Rock die na een of twee jaar teleurgesteld zijn teruggekeerd. Velen die vier jaar geleden zijn achterbleven hadden gehoopt dat Clinton zijn staat federale lekkernijen zou toestoppen. Zo schonk president Johnson de staat Texas het ruimtevaartcentrum van Nasa in Houston. Clinton heeft echter nauwelijks aandacht besteed aan Arkansas, hij is er slechts enkele keren op bezoek geweest.

“Voordat Bill Clinton president werd was Arkansas voor de meeste mensen in Amerika het symbool van discriminatie en segregatie, als gevolg van het incident in 1957 toen federale troepen met geweld een middelbare school openden voor zwarten. Nu wordt Arkansas vereenzelvigd met Whitewater. Ik ben er nog niet uit welk beeld negatiever is”, zegt een plaatselijke journalist bitter. Er zijn de afgelopen jaren talloze journalisten en FBI-agenten op bezoek geweest op jacht naar naar meer informatie over het schandaal.

Clintons aanhangers wijten de negatieve publiciteit over hun staat aan de onophoudelijke pogingen van de Republikeinen om de president in diskrediet te brengen. “Als Clinton werkelijk in geld geïnteresseerd zou zijn, dan was hij nu multi-miljonair”, zegt Phil Kaplan, een plaatselijk advocaat en bewonderaar van de president. “Maar omdat ze Clinton zelf niet kunnen pakken proberen ze iedereen om hem heen te gronde te richten.”

Dat treft in de eerste plaats echtgenote Hillary, en verder de hoofdrolspelers van het Whitewater-drama die onlangs zijn schuldig bevonden: de pas afgetreden gouverneur Tucker en de McDougals, de gewezen bankier en zijn vrouw die zakelijke partners waren van de Clintons in het Whitewaterproject.

De meeste 'onthullingen' over Whitewater waren voor Arkansas niet nieuw: de hoofdzaken hebben tien jaar geleden al in de plaatselijke krant gestaan, lang voordat de Washington Post en de New York Times ze herontdekten. Over de bankier McDougal bestaat weinig verschil van mening: hij deugt niet. Maar Tucker, die nooit met Clinton heeft kunnen opschieten, is het slachtoffer geworden van de omstandigheden. Hij is veroordeeld omdat hij een lening voor een ander doel heeft gebruikt dan hij volgens het formulier van de bank had verklaard. Wie een lening sluit voor het kopen van peren maar in de plaats daarvan bananen koopt is in overtreding, ook als hij de lening netjes terugbetaalt. Het is een technisch vergrijp dat in het bedrijfsleven veel voorkomt, en waarnaar meestal geen haan kraait. Ook Clintons tegenstanders vinden het unfair dat Tucker een politiek slachtoffer is geworden van de Republikeinse kruistocht.

Over de seksschandalen bestaat in Little Rock weinig verschil van mening. “Niemand heeft ooit gezegd dat Bill Clinton een heilige was”, zegt Phil Kaplan. “Maar dames als Paula Jones (die een affaire met hem gehad zou hebben, red.) hebben hier niet bepaald de reputatie van Moeder Teresa.” En ook de politiemannen die vertellen dat zij voor Clinton vrouwen hebben opgetrommeld, namen het niet altijd even nauw met de waarheid.

Al heeft Clinton Arkansas niet voorgetrokken, het gaat er economisch goed. Arkansas is nog steeds arm, maar de werkloosheid is afgenomen, en de groei is toegenomen, net als in de rest van het land. Ook zonder privileges profiteert de staat van zijn president, met name de toeristenindustrie. Bezoekers in Little Rock en Hot Springs, waar Clinton is opgegroeid, worden verwelkomd met een bord 'Welkom in de stad van president Bill Clinton'.

De verwachtingen dat een tweede ambtstermijn van Clinton alsnog iets concreets zal opleveren, zijn niet geheel verdwenen. Er is achter de schermen een harde strijd aan de gang over de aanleg van een nieuwe autosnelweg van Louisiana naar Memphis, in Tennessee. Zal die snelweg door de staat Mississippi lopen, de thuishaven van senator Lott, die de opvolger is van Bob Dole als Republikeinse fractieleider van de senaat? Of zal Clinton dat project als een snoepje aan Arkansas geven?

En dan is er natuurlijk de strijd om de presidentiële bibliotheek, dat museum van heldendaden dat elke president na zijn ambtstermijn voor zichzelf bouwt. Little Rock en Hot Springs vechten erom, hoewel ze ook nog niet weten of het gebouw er volgend jaar of pas na 2000 zal komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden