Littenseradiel probeert af te koelen

Tot twee keer toe verzocht de raad van Littenseradiel haar ontslag te nemen, maar burgemeester Johanneke Liemburg van de Friese gemeente ziet niet in waarom ze dat doen zou.

Ellis Ellenbroek

In gemeente Littenseradiel, net boven Bolsward, rommelt het al sinds kort na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Alleen het opstappen van burgemeester Johanneke Liemburg (PvdA) biedt een oplossing, oordeelde de gemeenteraad tot twee keer toe.

Maar de 54-jarige, van oorsprong Friese burgermoeder verscheen maandag na een korte vakantie gewoon weer op het gemeentehuis in Wommels. Al achtte ze het gisteren beter om de afscheidsreceptie van collega Dales van Leeuwarden te laten schieten.

„Het college had een slechte start”, zegt Liemburg, die ongelukkig was met haar wethouders Franke Doting (VVD) en Froukje Hernamdt (PvdA). Onervaren personen van buiten de raad. In Liemburgs ogen werden ze door de fractievoorzitter van de PvdA, die de college-onderhandelingen leidde, min of meer opgedrongen in een rommelige en overhaaste procedure. Daarbij werd de gezamenlijke kandidaat van CDA en de Fryske Nasjonale Partij gepasseerd.

Fractievoorzitter Jan Waterlander van de PvdA noemt Liemburg ’persoonlijk gefrustreerd’: „Zij wilde de CDA-wethouder die er al was, houden.” Volgens Waterlander heeft Liemburg in het openbaar het vertrouwen in wethouder Doting opgezegd. Liemburg ontkent dat en zegt dat ze enkel in haar rol als adviseur kritiek op de collegevorming leverde. Op pittige toon, dat wel. „Ik leer mezelf tot tien te tellen of mijn tong af te bijten.” Maar het irriteerde haar dat van haar werd verwacht dat zij als ervaren bestuurder de groene wethouders het vak wel zou leren.

Toen wethouder Hernamdt ziek werd van de spanningen, werd de Groningse staatsrechtgeleerde Douwe Jan Elzinga te hulp geroepen. Hij suggereerde drie mogelijkheden: een derde wethouder erbij, wethouder Doting weg, of het hele college vervangen. Maar de gemeenteraad vond dat de burgemeester te veel buiten schot bleef in Elzinga’s adviezen en nam een motie aan die haar vertrek gelastte.

In overleg met commissaris van de koningin Ed Nijpels koelt Littenseradiel nu af. Maximaal drie maanden. Maar afgelopen maandag ging het alweer mis: een raadsvergadering kon niet doorgaan omdat de fracties van VVD en PvdA niet kwamen opdagen. Woensdag, bij een herhalingspoging, liet Liemburg de voorzittershamer aan een ander. „Een handreiking”, zegt ze. De burgemeester bekent op het punt te hebben gestaan op te stappen. Maar ze vindt kracht in de vele steunbetuigingen uit de bevolking. Vreemd genoeg staat ook de plaatselijke PvdA-afdeling achter haar, in tegenstelling tot de fractie.

„Ik heb lang gedacht dat twee nieuwe wethouders het beste zou zijn.” Nu denkt ze dat niet meer. Het klikt steeds beter met de herstelde wethouder Hernamdt. „Die leert snel.” En met wethouder Doting en de VVD-fractie is ook constructief gesproken. „Ik zag ineens een heel andere Doting, veel assertiever. Hij was eerst zo volgzaam, dat irriteerde mij.”

„Ik ga er weer in geloven, alle voorwaarden zijn aanwezig om hier uit te komen.” Franke Doting betwijfelt dat: „Eén zwaluw maakt nog geen zomer.” Ook PvdA’er Waterlander houdt voet bij stuk. „Een afkoelingsperiode kan helpen om weer met elkaar in gesprek te komen, maar dan zonder deze burgemeester.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden