Litmanen baalt van zijn zwakke enkel

BOEDAPEST - Nee, Marco van Basten is niet zijn schrikbeeld, maar balen doet Jari Litmanen natuurlijk wel van zijn zoveelste enkelblessure. Er zijn al verhalen verschenen waarin het voortijdig einde van de Finse schaduwspits is aangekondigd. Toch reisde hij gisteren gewoon met Ajax mee naar Boedapest, waar morgenavond Ferencvaros wacht als tegenstander in de Champions League.

Litmanen heeft de verhalen over zijn nabije afscheid ook gelezen en praat er met een grafstem over; dat laatste overigens omdat moeder natuur hem met een bas heeft bedeeld. “Ik ben geen dokter, maar laat me wel zo veel mogelijk informeren. Wat de doktoren en de fysiotherapeuten mij vertellen is dat mijn blessures niet zijn te vergelijken met die van Van Basten. Bij Marco was het een kraakbeen-kwestie, ik ga gewoon steeds weer door mijn rechterenkel. In de laatste twaalf maanden is dat nu precies zeven keer gebeurd.”

“Nee, het is geen kwestie van pech bij Jari, het heeft gewoon te maken met zijn fysieke situatie. Rondom die enkel zitten zwakke banden”, zo vat Ajax' technisch directeur Louis van Gaal de langzamerhand chronisch te noemen problemen samen. Het kan dus elk moment weer mis gaan. Zoals het de laatste keer, vorige week tegen Fortuna Sittard zo maar mis ging. Er was geen duel om de bal, nee, Jari Litmanen stapte verkeerd en daar begaf de rechterenkel het weer. Het is af en toe om moedeloos van te worden: “Ik doe er van alles aan. Tapen, zwachtelen - ik doe het voor elke wedstrijd, voor elke training ook. En toch ga ik er steeds weer door. De mensen die het weten kunnen, zeggen dat er eigenlijk niet veel aan te doen is. Er zijn nu weer eens foto's gemaakt. De enkelbanden zijn los, een beetje opgerekt, maar soms kan ik na drie, vier dagen al weer goed lopen. Het lijkt er op dat ik door die blessures anders ben gaan lopen, meer op de buitenkant van mijn voet. Preventief doe ik steeds hetzelfde. Zonder tapen, zonder zwachtelen was het waarschijnlijk nog veel erger geweest.”

Litmanens lijdensweg verstoort zijn agenda dus voortdurend. Vorig seizoen moest hij zich beperken tot ongeveer een half programma, nu gaat het nog slechter. “Op 10 juli zijn we weer begonnen, sinds die datum heb ik misschien drie weekjes echt kunnen trainen. Ik houd me zelf maar voor dat dit kennelijk bij mijn vak hoort.”

Louis van Gaal waakt intussen voor de paniekverhalen. “Ik heb niets aan wilde verhalen, ik heb alleen iets aan feiten.” Wel, die feiten wijzen uit, dat Jari Litmanen om de haverklap met één der pijnlijkste sportblessures wordt geconfronteerd. Natuurlijk zijn de enkelbanden verslapt en natuurlijk is hij hierdoor kwetsbaarder geworden dan voor een speler van zijn leeftijd gebruikelijk is, maar waar is ook dat na het zwikken of dubbelklappen van de enkel de zwelling doorgaans snel slinkt en Jari steeds weer vrij vlug op de been is. Op weg naar de volgende tegenvaller, dat wel.

Nu hij in recordtempo al weer mee traint, heeft Van Gaal de Fin gewoon meegenomen naar Boedapest. Litmanen heeft krediet bij zijn t.d. Hij is een altijd dienstbare kracht, die doet wat de coach van hem verlangt; zelfs tussen verdediging en middenveld spelen, zoals tegen Real Madrid, omdat de personele problemen dat noodzakelijk maken.

Volle sterkte

Anders dan twee weken geleden toen de stemming bedrukt was door de tragische situaties rond Patrick Kluivert en Finidi George, kan Ajax nagenoeg op volle sterkte Ferencvaros tegemoettreden. Alleen ex-international Sonny Silooy is nog niet beschikbaar. Van Gaal zit eindelijk weer eens zo ruim in zijn mogelijkheden, dat de vaste reserve in deze eerste maanden van het nieuwe seizoen, Kiki Musampa, zowaar in Amsterdam moest achterblijven.

“Geen tegenstander uit de hoogste categorie, van het niveau van Real Madrid”, zo kijkt Louis van Gaal in het Hongaarse koffiedik. Zo'n opmerking zal er in gaan bij Ferencvaros, de club die Anderlecht voor de dans om het gouden voetbalkalf weghield en in het eerste CL-duel ook meteen maar korte metten maakte met het Zwitserse Grasshoppers. In Zürich nog wel. Te Boedapest wil men Ajax een warm onthaal bezorgen. Dat weet Van Gaal trouwens ook. “Qua recette was het voor Ferencvaros lucratief geweest naar het veel grotere Nep-stadion uit te wijken. Maar ze hebben besloten gebruik te maken van het thuisvoordeel in het eigen, sfeervolle stadion.”

Niet dat Ferencvaros wordt onderschat (Van Gaal: “We gaan veel video's bekijken en Gerard van der Lem en Tonny Pronk hebben deze tegenstander ook diverse keren bestudeerd”), maar aan de vooravond van de wedstrijd, ruimt Ajax ook nog tijd in voor een officieel oordeel over de vernieuwingen die voetballend Europa op transfergebied te wachten staat. De Europese Gemeenschap zal niet veel langer de transferhandel in topvoetballers gedogen. Penningmeester Arie van Os: “Dat komt voor Ajax niet als een verrassing. Maatschappelijk is dat systeem niet langer houdbaar.”

Ajax betreurt dat ook niet, ook al zijn de laatste jaren dan vele miljoenen guldens aan transfersommen geïncasseerd. Van Os: “Maar dan ging het in hoofdzaak om geld bij tussentijdse transfers, zoals voor Bergkamp, Jonk, Van den Brom en Van Vossen.” Die handel zal ook straks blijven bestaan. Ajax speelt hier op in door de spelers langdurige contracten aan te bieden. Pas wanneer een meerjarige verbintenis afloopt, is een speler transfervrij. Bij het gejubel dat de spelersvakbond VVCS hieromtrent heeft laten horen, plaatst Van Os wel direct een kanttekening. “Ik meen dat de VVCS er niet alleen voor de topspelers is. Wel, ik vrees dat straks nogal wat spelers het gat van de deur wordt gewezen wanneer hun contract ten einde is. Een speler die nu nog 70 000 gulden verdient, kan bij mindere prestaties voor 40 000 gulden een nieuw contract tekenen, louter op basis van het veilig stellen van de transferrechten. Dat soort spelers kan het in de nieuwe situatie wel vergeten.”

Ajax gaat bij de KNVB en ook de Europese voetbalunie (UEFA) wel pleiten voor, zoals Van Os het uitdrukt, 'een overgangsregeling'. Over anderhalf jaar loopt bijvoorbeeld het contract van Patrick Kluivert af. Het is niet moeilijk te voorspellen dat veel clubs op die buitenkans loeren. Van Os kan het zich niet voorstellen dat onder het nieuwe regime een speler als Kluivert zo maar transfervrij zal zijn. Helaas voor Ajax, stuurt de EG hier vooralsnog wel op aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden