Literatuurprijs voor homerisch epos ’Godenslaap’

Schrijver Erwin Mortier (rechts) kust zijn vriend kort nadat hij hoort dat hij de winnaar van de Ako-literatuurprijs 2009 is. (FOTO MAARTEN HARTMAN) Beeld Maarten Hartman
Schrijver Erwin Mortier (rechts) kust zijn vriend kort nadat hij hoort dat hij de winnaar van de Ako-literatuurprijs 2009 is. (FOTO MAARTEN HARTMAN)Beeld Maarten Hartman

amsterdam – - Erwin Mortier heeft de Ako-literatuurprijs gewonnen met het boek ’Godenslaap’, een lyrische liefdesroman die zich afspeelt in Vlaanderen tijdens de Grote Oorlog. De winnaar werd gisteravond bekend gemaakt in de tv-rubriek ’Nova’. Mortier ontving een sculptuur van Eugène Peters en een cheque van 50.000 euro.

Van onze verslaggever

De zeskoppige jury onder leiding van Guy Verhofstadt, oud-premier van België, vond het winnende boek een ’homerisch epos waarin de Eerste Wereldoorlog mythische, universele allures krijgt’. Een oude dame kijkt terug op de tijd dat zij, begin vorige eeuw, van een meisje in een jonge vrouw veranderde. Als zij met haar geliefde, een Engelse oorlogsfotograaf, de nog verse loopgraven bezoekt, wordt duidelijk dat het land van haar jeugd totaal is omgewoeld en opgebroken.

De jury had uit een aanbod van 390 boeken in het genre ’literair proza voor volwassenen’ een selectie gemaakt van 25 titels voor de ’tiplijst’. Daarvan verschenen zes boeken op de ’toplijst’. Ook genomineerd waren Joris van Casteren, Carolina Trujillo, Tommy Wieringa, Christiaan Weijts en Joke van Leeuwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden