Literaire tijdschriften in mineur, belang van schrijfwedstrijden neemt toe

WriteNow!

Doordat Rutte I een streep heeft gezet door alle tijdschriftensubsidies, is het voortbestaan van het literaire tijdschrift verder onder druk komen te staan. Hier tegenover staat de opkomst van de landelijke schrijfwedstrijd WriteNow!.

Met de bezuinigingen van de vorige regering op cultuur, is er deze maand een einde gekomen aan één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor literaire tijdschriften. Dé kweekvijvers voor uitgeverijen als Nieuw Amsterdam en Van Oorschot zijn, met hun oplages van hooguit 1000 exemplaren, verder onder druk komen te staan. De Gids, voor het eerst verschenen in 1837, is afgelopen jaar noodgedwongen samengegaan met opinieblad De Groene Amsterdammer. Tijschrift Tirade deed aan haar publiek een succesvolle oproep. Lezers konden onder meer kiezen voor een vriendenabonnement waardoor zij voortaan 100 in plaats van 50 euro abonnementsgeld per jaar betalen.

Literaire tijdschriften moeten niet verward worden met de wekelijkse of maandelijkse magazines in winkels die meestal zo aantrekkelijk mogelijk zijn vormgegeven. Ze doen eerder denken aan een roman in de vorm van een dunne paperback en verschijnen in kleine oplages. Korte verhalen, gedichten, essays of schetsen van bekende en minder bekende kunstenaars bepalen hun inhoud.

Open deur naar uitgeverijen
De functie van het literaire tijdschrift bestaat vooral uit het aanbieden van een podium voor nieuwe auteurs: wanneer je korte verhaal naast Grunberg gepubliceerd wordt, geeft dit een zeker prestige. Doordat een literair tijdschrift als Hollands Maandblad verschijnt via uitgever Nieuw Amsterdam én andere uitgevers het ook lezen, is de stap om vervolgens te debuteren minder groot.

Philip Huff, schrijver van 'Niemand in de stad', werkte als chauffeur voor Martin Bril en liet hem op een dag enkele zijn korte verhalen laten lezen. Bril was onder de indruk en raadde Huff aan om wat van zijn werk naar een literair tijdschrift te sturen. Zo heeft hij de aandacht van uitgeverijen op zich weten te vestigen en inmiddels zijn van hem twee romans bij De Bezige Bij verschenen. Hoofdredacteur van Hollands Maandblad Bastiaan Bommeljé stelt dan ook dat inmiddels driekwart van de Nederlandse auteurs tot een roman of dichtbundel komt via een literair tijdschrift.

Opkomst schrijfwedstrijd
Dreigt de stroom aan literair talent dan op te drogen wanneer de tijdschriften moeten opdoeken, mede als gevolg van de cultuurbezuinigingen? Absoluut niet. In 2000 vond de eerste editie van WriteNow! in Rotterdam-Zuid plaats. Deze schrijfwedstrijd voor jongeren tot 24 jaar, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement met elf verschillende voorrondes - waaronder één in Suriname. Bekende winnaars van de finale of één van de voorrondes zijn Maartje Wortel, Raoul de Jong (beiden columnist voor NRC.nl) en Joost de Vries (auteur van Clauswitz). Zo zijn er nog een tiental voorbeelden van WriteNow!-winnaars die in het schrijversvak en/of de journalistiek zijn beland.

WriteNow! neemt dus ook de taak op zich als aanbieder van een literair podium voor nieuwe (jonge) auteurs, al moet het winnen ervan niet worden gezien als dé directe oorzaak voor schrijfsucces. Dit geeft dat, naast de economische positie, nu eveneens de functie van de literaire tijdschriften onder druk is komen te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden