literaire quiz

100 „De baai ligt er rimpelloos bij. Van een van de lage rotseilandjes verderop stijgend twee aalscholvers traag wiekend omhoog, veel trager dan het sterntje dat vlak bij de oever zijn capriolen maakt, opeens met wild klapperende spitse vleugels in de lucht blijft staan en dan loodrecht voorover het water in duikt. Als hij weer opstijgt spartelt er iets zilverachtigs in zijn snavel. De onverstoorbaarheid van die afgesleten donkere bergtoppen aan de overkant getuigt van het feit dat ze er over honderd jaar nog net zo bij zullen liggen. Je bent hier niets dan een passant, net als de voorbijdrijvende wolken, meer niet.”

Een citaat uit een pas verschenen roman. Wat hem kleur en de gebeurtenissen lading geeft, zijn de landschapsbeschrijvingen, oordeelde een recensent. Wie schreef deze roman?

101 Ik ren een winkel uit. Ik zie iemand die op jou lijkt. Hij draait / zich om. / Uilenogen. Een uilenblik. / Langzaam stijgt het bloed mij naar de wangen: Nee. Nee. Dat / kan toch niet!

Wie werd met o.a. dit gedicht, volgens Trouw van gisteren, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2011?

a) Eva Cox; b) Kreek Daey Ouwens;

c) Henk van der Waal

102 Op 17 januari 1886 ging Nicolaas Beets (Hildebrand, schrijver van de Camera Obscura) naast mijn moeder zitten en kneep haar in de wang. Dat gebeurde in Zetten, Gld. Ongetwijfeld zullen er nu literair-historici opstaan die aantonen dat het onmogelijk waar kan zijn [...].

Maar mijn moeder heeft het de rest van haar leven met grote stelligheid en trots verteld.

Aan wie danken we deze herinnering?

a) Willy Corsari

b) Annie Salomons

c) Annie M.G. Schmidt

Oplossing onder de kruiswoordtest.

Oplossing: 100 Bernlef (de roman is ’De een zijn dood’), 101b, 102c.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden