literaire quiz | JAAP DE BERG

144 De korte roman 'Stupeur et tremblements', vertaald als 'Met angst en beven', portretteert de even bespottelijke als onmenselijke hiërarchie op het Japanse kantoor van een multinational. Een Belgische diplomatendochter, die vloeiend Japans spreekt, kan er geen goed doen, in welke functie ook: secretaresse, serveerster van koffie en thee, postbezorgster of - haar laatste baan - schoonmaakster van de heren-wc's. Ze blijkt niet onderdanig genoeg te zijn, verkeerde initiatieven te nemen en zich onbeschaamd te gedragen tegenover haar superieuren, die likken naar boven en trappen naar beneden. Wie is de schrijfster?

a) Nicole de Buron; b) Madeleine Chapsal; c) Amélie Nothomb

145 Misschien wel het meest geruchtmakende hoorspel uit de radiogeschiedenis is 'The War of Worlds', over een invasie van buitenaardse wezens. De paniek die Orson Welles er in de VS mee zaaide, is legendarisch geworden. Het was gebaseerd op een boek van

a) H.G. Wells

b) Isaac Asimov

c) Arthur C. Clarke

146 Vroeger verging ik langzaam. Nu / gaat het al sneller. Mijn hart / slaat onregelmatig, wild vaak. / Als ik opsta uit bed overvalt mij / een duizeling. Mijn slaap is onrustig./ Dromen over mijn jeugd terwijl ik / zo dicht bij de dood ben. In elk autowrak / herken ik mijzelf.

Wie dichtte deze regels - het begin van 'Lente' - waarvan de thematiek sterk afwijkt van zijn eerdere werk?

a) Jan Eijkelboom; b) Adriaan Morriën; c) Max Nord

Oplossing 144c, 145a, 146b.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden