Literaire bekentenissen / Een moordenaar wil zijn daad nog wel eens van zich afschrijven

De ex sport- en filmheld O.J. Simpson komt met een boek waarin hij beschrijft hoe hij zijn ex Nicole Brown omgebracht zou hebben, áls hij het gedaan had. Boeken waarin de schrijver zijn gruweldaad opbiecht of realistisch fantaseert over een moord zorgen altijd voor opschudding.

door Louis Cornelisse

Simpson zegt dat hij Nicole en haar minnaar Ronald Goldman niet heeft gedood. Vermoedelijk probeert hij een bestseller te produceren om zo veel geld te verwerven. Want, Simpson mag dan door de strafrechter zijn vrijgesproken, de burgerrechter heeft hem veroordeeld tot het betalen van 33,5 miljoen dollar aan de familie Brown. Nicole’s nabestaanden zijn nu nog kwader, omdat zij geen cent hebben gezien en Simpson uit de zaak een slaatje wil slaan.

Los van het geld kan O.J. ook om een andere reden met zijn verhaal komen. Sommigen schrijven het geheim van zich af. Of voelen zich ongenaakbaar. Een recent voorbeeld is dat van Richard Klinkhamer. Na het verdwijnen van zijn vrouw Hannie gaf hij geen krimp. Later schreef hij ’Woensdag gehaktdag’ waarin verschillende verwijzingen stonden naar het lot van Hannie: woensdag sloeg op het tijdstip van haar verdwijning en Klinkhamer zou haar lichaam in de gehaktmolen hebben vermalen. In 2000 luidde het vonnis zes jaar cel.

Wellicht leed Klinkhamer aan dezelfde angsten die de schrijver Marcellus Emants in 1884 schetste in de roman ’Een nagelaten bekentenis’. De hoofdfiguur Willem Termeer heeft de perfecte ’zelfmoord’ van zijn vrouw geënsceneerd. Maar hij is doodsbenauwd dat hij zichzelf verraadt: „Soms – bijvoorbeeld ’s nachts, of wanneer ik me verbeeld dat iemand achter de deur me beluistert – moet ik hardop uitroepen; ik heb haar vermoord! Trillend van angst en plotseling doorkild open ik dan dadelijk alle deuren, doorzoek ik alle kasten om zeker te zijn, dat mijn geheim nog altijd niet verraden is.”

Emants was een auteur die het benauwende voortleven na een moord beschreef. Anders lag het bij Otto Veenhoven. Die verhaalde in zijn autobiografie ’Sunny Home’ hoe hij in 1955 zijn stiefvader ombracht. Altijd was gedacht dat het slachtoffer was verongelukt. Drie jaar geleden kwam hij in zijn boek met de ware toedracht, omdat de moord ruimschoots verjaard was.

In de cel willen moordenaars ook wel eens uit de school klappen. Seriemoordenaar Hans van Z. hintte in gedichten die hij in zijn cel schreef op zijn moorden. De beroemdste is nog wel Gerrit Achterberg die in zijn poëzie verwees naar het doodschieten van zijn hospita in 1937.

O.J. Simpson kan verhalen over zijn verloren liefde en haar dood. Het risico opnieuw vervolgd te worden is uitgesloten. Dat kan maar één keer voor hetzelfde feit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden