Litanie milieuangsten

In Letter van Geest van zaterdag 14 februari keert de econoom Hans Labohm zich tegen hetgeen hij in navolging van Bjürn Lomborg de litanie van milieuangsten noemt.

Als leek kan ik over zijn kritiek op de wetenschappelijke fundering van de huidige doemscenario's en van het Kyoto-protocol uiteraard geen oordeel vellen. Ik wil alleen uiting geven aan de verlegenheid die de geïnteresseerde man in the street bij dit soort discussies bevangt. Ik bestelde via internet de Global Environment Outlook 3 (2002) van het UNEP (de organisatie voor het milieu van de Verenigde Naties). Een lijvig boekwerk over alle denkbare milieuproblemen met statistieken, regionale analyses enzovoorts. Volgens dit document staat ons op wereldniveau veel narigheid te wachten wanneer we onze huidige productie- en consumptiepatronen niet binnen een jaar of dertig weten te veranderen. Die conclusies berusten op de medewerking van een indrukwekkend aantal deskundigen, wetenschappelijke instituten en officiële milieuinstanties, waaronder ons eigen RIVM.

Bestaat er een probleem van geloofwaardigheid, zoals de heer Labohm het stelt, dan geldt dit probleem met andere woorden, vanuit het standpunt van de man in the street, Evenzeer voor diegenen die de milieuproblematiek relativeren. Toch wordt van ons als zogenaamd mondige burgers verwacht dat wij een oordeel vellen over de vraag of regering en parlement op dit gebied de juiste prioriteiten stellen. Voorlopig zie ik als uitweg slechts het voorzorgsbeginsel. Wacht niet om te handelen op volstrekte zekerheid wanneer zich althans de kans op ernstige of onomkeerbare schade voordoet. Misschien kan Trouw eraan bijdragen in die geest naar een acceptabel compromis tussen sceptici en 'gelovigen' te zoeken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden